21 aprill 2018

"Oli sisukas nädal ja sain juurde nii sõpru kui vaenlasi!"

"Ärge tapke sõnumitoojat!", ütles vanakreeka tragöödiate meister Sophokles. Hiljem võttis selle üteluse üle juba Shakespeare, aga aktuaalne on see lause ka tänapäeval, sest pahatihti kipub süüdi jääma ikka jutuvestja, mitte julmurid või niisama kaabakad. 

Vaatamata taevasse kõrguvale vingumisele, et negatiivsete lugude puhul on pea alati tegemist laimuga, siis jätkan samas vaimus. Loomad ei räägi ja üritan seda teha nende eest. Ma lausa pean seda tegema, sest, mis pagana loomade kaitsja ma olen kui asjad maha salgan. Eks ole?


Eelmine nädal oli eriti produktiivne ja mõistagi suutsin paljusid välja vihastada. Väga hea ja mulle sobib! Kõige rohkem pingeid kruvis Albu vallast päästetud Jesper, kes tänaseks on taastumas ja tema elunatuke enam ohus pole. Näikse, et see Albu on isemoodi elanikega küla, sest süüdistav näpp näitas koerale abi otsinud inimestele ja mulle, mitte Jesperi surmaveerele viinud perele.

Üks omanikest, Jarmo Hutornõi nimelt, on isegi nagu uhke ja kraakleb vähetähtsates kommuunides tänase päevani. Las kelgib, sest see on ka ainuke kord kui teda ta tühise elukese jooksul üldse mainitakse. Ilmselt kunagi saame temast veel lugeda ka kohtuuudistest, sest mehehakatise elustiil ja arusaamised ta varem või hiljem kinnimajja viivad. Loodetavasti ma eksin.

"Ise oled naise peksis ja türa jätta albu kool rahule sait aru?", tormas keegi Armas Reisel'i nimeline koolilaps Jarmokesele appi.

"Ei saanud aru ja räägin ikka kuidas te jobud loomadega oma külakeses ringi käite! Armas Armas, kebi Facebookist minema titt, õpi kirjutama ja su koht on veel Jänku Jussi veebikeskkonnas!"

Veel kribasin Soome loomaärikast Antti Markku Juhani Dysterist, kes kutsikaid oma riiki on tarinud ja teeb seda ka tulevikus. Lugu polnud mingi alatooniga vaid viitas probleemidele nii tollis kui järelvalves. Mees ise sõna pole võtnud, küll aga mõned ta üksikud tuttavad olid seda meelt, et pole kellegi teise, kaasa arvatud loomakaitsjate, asi kuidas nad pappi teenivad. Ärge pange pahaks, aga on ikka küll meie asi kui loomad haiged on ja surevad. Sama meelt on ka ostjad, kes petta saavad ja haige looma raviks hiljem sadu ja sadu eurosid kulutavad.

DJ Kermo Herdi ja tema naabri, 59 aastase Pille Jalundi vastasseis sai kohtu hinnangu ja see paneb meie õigussüsteemis väga kahtlema. Signaal ühiskonnale oli selge - kui naabri koer käib närvidele, siis loobi ta kividega surnuks!

"Mis võiks sellises olukorras üldse lahendus olla?", küsis minult "Elu24" reporter Britten Torstenberg.

"Taolised olukorrad, kus riik jätab sisuliselt ääretult lollide selgituste taha pugedes asja lahendmata, lõppevad varem või hiljem vägivallaga ehk ühel heal päeval on koer Sipsik salapäraselt surnud! Keegi ei tea muidugi midagi ja uurima ei hakata.

Seejärel proua Jalundi poja kannatus katkeb kuidas mingi nolk tema emaga käitub ja edasi vajab juba DJ Hert haiglaravi. Selles jääb perepoeg mõistagi süüdi ja nüüd on riik kiire end kehtestama!"

"Jah, sama juttu rääkis ka Jalundi. Igati keeruline lugu, et siit hea lõpplahendus välja tirida?"

"Lugu on iseenesest väga selge - ma tulen sinu aia taha ja viskan su koera pea lõhki. Koer saab viga ning pollar määrab mulle karistuse. Lihtne, aga täna ma ei imestaks kui politseilt tuleks selline vastus, et koer oli suitsiidsete kalduvustega ja üritas end ise ära tappa!"

"Selles perspektiivis tõesti!"

Kermo Hert on praegu vagusi olnud, aga eelmisel korral üritas ta kohtult küll keissi "a la Valner valetab" välja pigistada. See ei läinud läbi, aga loodetavasti üritab ta uuesti - siis oleks mul ju jälle põhjust sellest koeravihkajast kirjutada. Olgu mainitud, et Herdiga sama meelt on ka üsna paljud "noored emmed", kes hea meelega koerapidamise Eestis üldse keelustaks.

Veel suutsin välja vihastada Hispaaniast siia tulnud prantslase Frederic Noeli, kes näikse armastavat lindude tapmist. Vähemalt ta kaitsja, vandeadvokaat "keegi", üritas eile ühendust saada, aga sorry sõbrad, nädalavahetust pean minagi ja ei hakka seda mingi järjekordse ähvarduse kuulamisega rikkuma.

Nii palju mainin lugupeetud kaitsjale ja Fredericule, et võtke seda "linnutapulugu" kui õrna eelmängu põhiloole, milles teen juttu juba päris naisepeksust ja see pole mingi "haarasin käest kinni ja tundsin hirmu" abikaasa katse meest süüdi lavastada. Vigastused räägivad enda eest. Ka laps olla issi käest pihta saanud? Mulle saadetud videod ja fotod on ikka rämedad! Katrin Lust tundis ka selle loo vastu huvi ja jagan seda hea meelega kui ta vaid Fredericu rahahunnikuid ja kaitsjatearmeed nähes kartma ei löö. 

NB! Tuletan teistmoodi toitumistavade keskel üles kasvanud härrale meelde, et ka konnad on meil looduskaitse all!



Nädalale pani punkti ETV+ saade "Insight", milles lahati Venemaalt siia koeri parseldavate inimeste tegevustKas Venemaalt koerte Eestisse toomine on loomade päästmine või siiski äri? Kas Venemaa koerad satuvad lõpuks Larissa Kozõreva juhitavasse varjupaika ja valdadelt petetakse 14 päeva raha välja? Kas Eesti on ikka marutaudivaba maa kui Idapiir ei pea ja sealt võib tuua üle ükskõik kui haigeid loomi? Larissa Kozõreva saatis talle omaselt ajakirjanikud jälle pikalt ning kirub oma väikeses grupis loomulikult mind taga:

"Joodik ja psüühiliselt haige, paralleelmaailmas elav Valner tellis selle loo!"


"Mine siis kohtusse sadade kui mitte tuhandete lemmikloomade tapja ja mida sa niisama tühja räuskad kui kõik vale on?"

Kohtusse minekut soovitasid proua Kozõrevale ka mõned inimesed, kes millegipärast ka minu Facebooki sõbralisti eksinud olid. 

"Kahel hobusel korraga ei ratsuta!", teati vanal ajal ja sestap eemaldasin hunnikus selliseid "nina all tunnustan ja naeratan , seljataga kirun ja peeretan"- tüüpe ning tegin parematele inimestele ruumi. Esialgu Larissa sellega kohtuvärgiga tegeleda justkui ei taha. Tegele ikka palun! See annaks võimaluse esitada hunnikus asitõendid, mis telesaatesse ei mahtunud.

"Valner siin ja Valner seal, Valner kauge tähe peal!", näikse olevat paljude arvamus kui asi puudutab loomade kaitsmist. Tegelikkuses see muidugi nii pole, sest ka parima tahtmise juures ei jõuaks ma kõikjal korraga olla. Antud Venemaa koeralooga, aga näiteks ka Treppojalt avastatud kutsikatehasega, tegelesid valdavalt Kristi Metsa ja Katrin Lehtveer. Nemad on asjade käiguga kursis ja mina tean neist teemadest õige põgusalt. 


Pärast telelugu saadeti mulle aga hulgaliselt screenshot'e vestlustest, milles lahati Venemaa koeraäri üksikasju. Nagu välja tuleb pole see kaugeltki venelaste äri ja eestlased on sama palju või rohkemgi veel seotud. Äge oli lugeda kuidas paar meie juristi lausa õpetasid kuidas piirivalvet lüpsta ja pabereid võltsida. Aitäh Katre, Jana ja teised veebiloomakaitsjad! Nüüd te pälvisite mu tähelepanu küll, aga mitte küll sellisel määral, et teisi, palju tähtsamaid tegevusi tahaplaanile jätta .....

Tõmbaksingi sellele nädalale joone alla Larissa Kozõreva tsitaadiga, mis kõlas umbes nii:

"Loomakaitse liidu kriitika on tegelikult tunnustus ja reklaam minu aastatepikkusele omakasupüüdmatule tööle loomade abistamisel!"

"Halloo, lemmikloomade sarimõrtsuk Larakene! Lolliks läksid või hakkasid ise jooma? Või elad hoopis paralleeluniversumis, sest taolist jama normaalse mõistuse juures olev inimene suust välja küll ajada ei saaks!"