15 aprill 2018

"Mida teie sellelt fotolt välja loete?"


Pilt annab edasi 1000 sõna. Tõsi. Kuidas te kirjeldaksite näiteks seda esimest fotot, millel kureproua pesal istub?

"Kevad, linnud jõudsid elusalt pärale, pojad on tulemas, armastus, varsti saabub soe külluseaeg, lihtsalt ilus ja positiivne!"

Kõiki neid asju võib pildilt välja lugeda küll. Paraku jätab pilt, aga ka 10 000 sõna mainimata ja sestap päris ilma sõnadeta me
läbi ei saa. 

Sellelt pildilt või aga välja lugeda ka hoopis sügavat traagikat, leina, südamevalu, ahastust ja teadmatust selle ees, kuidas üksi pojad üles kasvatada?


Paariline võis surma saada?

"Ma ise nägin kuidas autolt paugu sai. Vaene lind jäi enne jõge tiivad laiali lebama. Helistasin ka mujale, vist isegi keskkonnainspektsiooni."

"Olen just Mulgumaal, aga saan tulla alles umbes kolme tunni pärast. Usalda, aga kontrolli nagu öeldakse ja tulen läbi veendumaks, et lind ei piinle."


Kitsas tee, enne silda võetakse ikka kiirus maha, aga ikka sai pihta? Midagi pole teha, sest teinekord nad tulevad lihtsalt nii ootamatult. Kõige suuremad ohuallikad lindudele on just kõrged masinad ehk paketikad, veokad ja bussid - kured alles koguvad kõrgust ja suured masinad niidavad nad maha. Loodetavasti see kurg pääses suuremate vigastusteta. Pead ei julge muidugi anda. Selles loos pole süüdlasi, aga lihtsalt arvestage ja olge valmis reageerima. Mina tänan!

OLULINE TÄIENDUS! Eelneva jutu kirjutasin ma kell 11.25. Kahjuks käib ka meie infovahetus kohati läbi Hiina, aga just hetk tagasi ehk 12.03 anti mulle teada, et toonekurg võis ka ellu jääda. Ja nimelt käis loomakaitse liidu vabatahtlik Pille Priidik kohal vahetult pärast õnnetust ja kuigi kõik kohad olid sulgi täis, siis lind end kätte ei andnud ning tõusis lõpuks ka lendu. Meie Lõuna-Eesti regioonijuht Kristi Metsa helistas ka keskkonnaameti töötajale, kes oli parasjagu puhkusel. Vastas keegi meesterahvas, et nädalavahetusel ei saa keegi midagi selle linnu heaks teha: 

"Loodus teeb oma töö! Midagi pole parata! See on looduslik valik"

Lubage vastu vaielda lugupeetavad - loodusliku valikuga siin nüüd küll tegu pole!