15 märts 2018

"Julma kutsikaäri 38 ohvrit"

Täna oli siis vägagi töine päev ja ma alles seedin, mis pagana jama sisse me jälle sattusime. Selge on see, et Harjumaal tegutsenud kutsikavabrik suleb oma uksed. 

Vara on öelda kas lõplikult, aga vähemalt mingiks ajaks on selle perekonna tegevus tõsiselt häiritud. Üks tehas on vähem, aga 999 maksuvabalt koeri tootva „millerdajaga“ tuleb alles tegeleda.

Kui viimati Soome loomakaitsjate ja politseiga kohtusin, siis lubasin, et tegeleme selle teemaga tõsisemalt ja tegelemegi. Meie vaateväljas on olnud mõnda aega veel 6 perekonda, kes väikeseid koeri Soome tarivad. Töötame ka sellel suunal, mis puudutab Venemaalt „päästetud“ koeri siin maha parseldavaid tegelasi, aga sellest kõigest juba tulevikus. Nagu ise arugi saate, siis selle juures pole prioriteet mitte koera päästmine vaid ikkagi taskusse pandav papp.


Ma jätan tänase antikangelase ehk koeraärikaga seotud asjaolud anonüümseks. See tekitas paksu verd ka mõnede liidu naiste seas, kes sooviksid verd näha. Mina seda valama ei hakka, sest selle 50 aastase naise elus on praegu väga raske aeg ja nimelt suri nädal aega tagasi Soomes tema abikaasa. Las inimene leinab ja matab oma mehe maha. Seejärel sättigu oma elamine korda, sest võlgade tõttu jääb ta ka ilma koduta. Nii palju mainin, et antud proual on ka Soomes loomapidamisõigus ära võetud. Vaatamata sellele oli "kaup" mõeldud just Soomes müümiseks!

Kui soomlased lõid tema juures olnud ca 40 kassi maha nagu seal maal ikka kombeks, siis meie nii ei käitu. Ma lubasin ka prouale, et kõik loomad jäävad ellu ja leiavad uued kodud. See on kindel. Mind omamoodi ajab närvi see, et nii kui on tõuloomad mängus, siis on tahtjaid sadu. Meie hoiukodudes olevad krantsid aga vaadaku ise kuidas hakkama saavad. Ülekohtune, sest meie arust on nad sama väärtuslikud kui ükskõik kui peene nimega tegelased.

Nii mitmedki tõuühingud on tagajalgadel ja pakuvad abi. Ka soomlased on taas meie kõrval kui häda majja saabus. Sõpru tuntaksegi hädas ja ehk saame üheskoos ka need õnnetud „müüdavad“ hinged armastavatesse kodudesse. 

Koeraärikas polnud paha inimene ja ma ei kahtlegi, et ta oma loomi armastas. Vaktsiinid olid tehtud ja söögimoll odava lakega ees. Kõik see kasvas tal aga jälle üle pea. Väga üle pea, sest väikeses haisvas toas loomade puurides pidamine on ikka täielik jama, millega ei suuda leppida ükski loomasõber. Elamine ise haises nagu välikäimla ja võttis isegi silma veele. Nii terav oli see lebra! Ma täpsustan siiski, et  välikäimla on võrreldes sellega elamisega lausa aroomiteraapia spaa. Vabandan kohatu võrdluse pärast.

Praegu on Eestimaa Loomakaitse Liidu hoole all üle 50 hoolelause. Nüüd lisandub veel teist sama palju ja see tõmbab meid taas põlvili. Ma ei oska ka praegu veel öelda kui mitu looma ma kokku lugesin, sest väikeses toas oli seda pea võimatu teha. Korra loendasin 45, siis 40, lõpus 38. Jäägu see viimane number märkima siis esialgu seda loomade arvu, aga see võib tõusta, sest ma pole teps mitte veendunud, et meile kõiki nurgataguseid näidati.

Selge on see, et ilma heade inimeste abita me hakkama ei saa. Nii mõnigi kommentaator soovitas inimesetel hoopis varjupaika minna, sest ka seal hädalisi jagub. Nõus, aga praegu oleme meie jännis ja me pole ka omavalitsustelt raha saav organisatsioon. Ka ükski "loomatoidufirma" ei kata meie vajadusi nagu varjukatel. Nii, et üsna kohatu võrrelda nagu ......

Mida meil siis vaja on? Esmajoones hoiukodusid. Kui ma hommikul tean milliseid koeri kui palju kuhugi viia saan, siis saaksin hakata tegutsema ja organiseerima. Täna jäigi kõikide loomade äravedu just selle taha, et meil polnud neid kuskile panna. Kui teil raske pole, siis palun abistamissoov saata minu meilile heiki@loomakaitse.eu. Ma lihtsalt ei suuda ei kõiki kommentaare ja neid kümneid-kümneid kirju läbi lugeda.

Seejärel hakkame ravima ja kodusid otsima. Et võtta ära tulevastel ärikatelt soov meilt saadud nö tõuloomaga uusi loomi tegema hakata, siis soovime kõik "loomatehase" kasvandikud ka kastreerida ja steriliseerida. Katkestame selle paljundamisahela, mis tegelikult toodab puhast praaki! Valehambumust polnud vaid ühel koeral. Lühidalt öeldes olid kõik üle-, ala või suguluspaaritusest tingitud hädad tohtri juures näha. Appikene, kui te oleksite näinud inglise boldogi suhu! No see polnud ülemine lõualuu ja need polnud normaalsed ninasõõrmed, millega hingata saab!


Kus kohast see koerapaljundaja oma kasvandikud sai? Paljud loomad olid toodud Lätist, Leedust, Venemaalt, Poolast ja Tšehhistki. Ka "made in estonia" tavaari oli hunnikus. Äge äri - millerdaja müüb millerdajale, kes millerdab ja müüb millerdajale jne. Ostke jah taolisi koeri ja toetage vigaste koerte tootmist ja piinamist!

Vat sellised lood siis. Nüüd hakkan tegelema kõige vastikuma asja ehk bürokraatiaga ja võtan ette need passid, kiibinumbrid, registrid ja muud dokumendid ning üritan pilti ette saada. Ilmselt on sedapuhku vaja kaasata ka laiemat avalikkust ja sestap üllitame ka pressiteate, mida tasuks lugeda. 

Esialgse plaani kohaselt peaks koerasoovija tasuma kõik raviga seotud kulud. Hoiukodudesse anname koerad lepingutega, mille kohaselt hoiukodu võib omanikke otsida, aga lõpliku otsuse teeb siiski liit. Ka üritame me kõikvõimalikul moel vältida spekulanete, kes vaheltkasu eesmärgil soovivad koerahakatisi edasi parseldada. Aitab! Neid loomi on juba jõlgutatud ja nad peavad saama päriskoju! Nagu mainitud, siis vajame momendil kõike alates söödavast, puuridest ja lõpetades kurat teab millega. Arveldusarved on meil ikka endised:

Eestimaa Loomakaitse Liit

  • EE742200221052074915 (Swedbank)
  • EE441010220252652225 (SEB)
Loomade ravi saad toetada ka helistades liidu annetustelefonidele:
  • 9000 777 (5.-) 
  • 9000 888 (10.-) 
Tervitustekst tuleb kindlasti lõpuni kuulata, sest muidu annetust ei toimu.

Mina tänan ja palun ärge olge seal kommnetaariumis oma sõnadega nii kurjad! Me loomasõbrad peaksime ikka kokku hoidma, mitte teineteisele iga hinna eest pasunasse andma! Eks ole? 

Esilalgsetel andmetel loovitati loomakaitse liidule järgmist tõugu koerad. NB! See pole täielik ja lõplik nimekiri:

4 inglise buldogi (3 N + M),
2 pikakarvalist vene toyd,
1 lühikarvaline vene toy,
2 zhi-zhu,
1 hiina harjaskoera mix,
1 suur valge puudel,
1 hall puudel,
1 must puudel,
1 pruun puudel,
1 pruun taks koos 5 pojaga (isa lühikarvaline griffon),
1 tumepruun taks,
1 marmortaks kiibita,
3 marmotaksi kutsikat,
1 lühikarvaline griffon,
1 pikakarvaline griffon,
1 tiibeti spanjel,
1 must spits,
1 pruun spits,
1 york 3 kutsikaga,
1 affpintser,
1 bolonka,
2 puudli-spanjeli mixi