08 detsember 2017

„Mida teha Reimo Saksa veistega? Laske raiped maha!“

„Kuidas küla koerale, nõnda koer külale!“, ütleb meile rahvatarkus. Tegelikult muidugi ma veiseid killima ei kutsu, aga kahe maha lastud kutsika omanik võiks just sellest vanasõnast kinni võtta küll. 

Võrdne kohtlemine, ei muud, sest kuidas tema koerahakatised suuremad süüdlased on, kui taluaedu ja võõraid karjamaid laastavad võõrad veised. 

Kindlasti tahavad nii veistele, kui nende omanikule kuuli pähe kihutada ka autojuhid, kelle elud tänu maanteel tuiavatele suurtele loomadele ohtu on sattunud. Viimane intsident toimus mõned päevad tagasi. Mäletatavasti tuli siis lund ja tee oli libe. Siim Pohlak hoiatas Raplamaa inimesi Facebookis:


"Purila risti juures Viljandi maantee peal erilist ettevaatust! Lehma/veise kari on teel!"

Foto alla lisas kommentaari Maarek Sildjõe:

"Sattusin eile õhtul Juurust sõites Tallinna poole kohe peale Purila bussipeatust samuti avariisse! 

Õnneks enda ja autoga on kõik korras kuid kahjuks vastutulnud sõiduk sõitis veisele/lehmale otsa. 

Kohapeal käis politsei ja ka pildimaterjal saadeti neile e-maili peale. Pidevalt probleem sama omanikuga, kes neid loomi seal peab. Oleks aeg meetmeid rakendada!

Veidral kombel kohalik rahvas, aga selle omaniku nime kõva häälega välja öelda ei julge. Omavahelistes vestlustes mainitakse küll Reimo Saksa, aga avalikkuse ees soovitakse anonüümsust.

"On ta tont või inimene, et teda kõik kardavad?"

"Ikka inimene, aga ta on paranoiliselt ettevaatlik, tark ja kaval. Ei ole mõtet torkida, sest peame ju kõrvuti edasi elama."



"Ei ole! Ta on üks parajalt arg sitakott, kes üheksakümnendate stiilis kuskil bensukas kokku saab, aga tal on hea jurist. Õde või naiseõde vist, ma täpselt ei teagi. Isegi vallast öeldi, et kui sul on parem jurist, kui Reimol, siis võid kahjude osas kohtusse pöörduda. Muidu polevat mõtet."

"Kaua ta loomapidamine juba peavalu valmistab? Mingi kümme aastat?"


"Tahate öelda, et keegi ei saa temast jagu või?"

"Rapla- ja Kehtna vald igatahes küll mitte! Kohalik politsei ka mitte! Kui mina helistan politseisse, siis nad kõllavad tagasi ja ütlevad, et loomade ära ajamine on Reimo töö. Kui Reimo helistab politseisse, siis on nad kohe kohal ja lasevad kutsikaohtu penid maha! Kas pole imelik? Äkki on tal politseis mingi sõber tööl? Ei tea! Imelik lugu!"

Aga tuleme selle loo juurde tagasi, kui Reimo Eesti politseilt "kutsikate tapmisteenust" tellis. Kohalike sõnul oli ilmselt selle taga inimeste vaen, sest Reimo pidi teadma täpselt, kelle koerad ta tappa lasi.

"On ikka kuradi lurjus! Ta enda loomad teevad nii palju kurja! Aiamaa on nagu sitta täis songermaa! Õunasaagi pistsid ka nahka ja läksid ümmarguseks nagu õhupallid! Üks läks lausa lõhkigi ja Reimo üritas teist veel lihaks teha! Miks politsei neid maha ei lase?"

"Ta sõitvat ise ka ringi jahipüss autos. Nii mulle väideti. Miks ta ise koeri maha ei lasknud, vaid politsei kutsus?"

"Mulle Reimo ütles, et ei tahtnud ise koeri lasta, sest siis tuleb palju probleeme."

"Aga on see ikka tõsi, et püss on autos? On ta jahimees?"

"Ma ei tea, kas ta ametlik jahimees on. Vist ikka on ja püssi olen autos näinud küll! Ega see muidugi alati ka kaasas ole!"

"Kas ta elab siinsamas Saunakülas?"

"Ei ela, ta asub kuskil Ingliste ja Hõreda kandis, aga loomi on tal kõikjal. Vähemalt kirjade järgi, sest toetusi saab ta vägevalt! Tegelikult tahan ma isegi teada, kui palju tal reaalselt veiseid on?"

"Aga koeratapp on külarahva arust jama jah?"

"Loomulikult! Siin peab midagi muud olema."

Ühtekokku olen tänaseks rääkinud kuue inimesega. Kirju olen saanud kümne ringis ja avaldan siin ka mõned:

"Tere Heiki! Pöördun teie poole murega. Meil siin Valtus Raplamaal on üks lihaveiste pidaja, kes oma loomade eest ei hoolitse! 

Loomad on nälgas, hulguvad mööda küla ja teevad pahandust! Kas oleks mingi võimalus sellelt inimeselt loomapidamisõigus ära võtta!? 

Omaniku nimi on Reimo Saks, nüüd on tal vist uus nimi, sest jamasid on aastatega kuhjunud juba väga palju. Saadan ka pildid loomadest, keda just täna hommikul oma aiast ära ajasime." 



Ka lapsevanemad on oma võsukeste pärast mures, sest veisekari ajab põnnidele hirmu naha vahele:

"Tere, need on need veised, kes järves joomas ja sital käivad, aga lapsed ka ujuvad seal! Ja poiss koos teiste lastega on rattaga nende eest ära sõitnud, sest pullid on hakanud neid ründama! Huvitav, miks pole maha lastud, nagu neid kutsikaid? Äkki on sulle piltidest kasu. Jõudu ja jaksu soovides!"


"Maaleht" tormas oodatult veisekasvatajat kaitsma ja tsiteerin sealt ühte lõiku:

"Mehe sõnul on ka arusaamatu, kuidas koerad karja juurde pääsesid, sest veiseid ümbritseb viieliinine elektrikarjus, mis peaks eemal hoidma ka karud ja hundid."

Vat see lõik ajas iseäranis ühe naabri väga pöördesse:

"See pole üleüldse tema karjamaa, vaid teise mehe lammaste koppel! Ma saadan sulle fotod tema aedikutest - maha kukkunud postid, millel enamasti voolu mittejuhtiv okastraat. See peaks Eestis üldse keelatud olema, kuigi müüakse!"

"Mida ta ise vabanduseks ütleb?"

"Ahh, alati on teised süüdi! Küll sõitis auto või tsikkel aia katki, siis jooksis jälle põder läbi ....."

"See jama kestab juba aastaid ja abi ei tule kuskilt?"

"Ei ole seda abi kuskilt oodata. "Suured bossid" on korduvalt tema pärast maha istunud ja muudkui ARUTAVAD, aga kõik jätkub vanaviisi! Ei teagi mida edasi teha?"

Sel sügisel on maha lastud vähemalt viis koera. Tegelikult on neid mõistagi rohkem, aga kõik lood ei jõua avalikkuse ette. 

Kurjuse ja viha kants "anonüümne kommentaarium" näitab osade inimeste hoolikalt varjatud ehk tõelist palet. Kolmandik leiab, et kõik koerad tulebki maha tappa, grupp inimesi leiab, et targem oleks siiski kõik koeraomanikud maha lüüa ja ülejäänud seltskond arvab, et teise ilma tuleks saata hoopis loo autor ehk antud juhul siis mind.

Mul on jumalast ükskõik, mida keegi arvab ja ma sülitan sellele! Samuti vilistan ma Reimo Saksa juristist õe või naiseõe peale, kui ta peaks mu kohtusse selle loo pärast tarima. Absoluutselt savi! 


See selleks, aga kuidas Eesti riik lahendab kümnete Raplamaa inimeste mure seoses Reimo Saksa loomapidamisega? Kuidas Eesti politsei tagab liiklusohutuse selles piirkonnas, kus antud härra omi loomi karjatab? Vat need on põhiküsimused, mis kiiremas korras vastust ja lahendusi vajavad.

Kuna "suurtel härradel" läheb põhiline aur alati arutamiste peale, siis peavad inimesed ise hakkama saama. Mida siis teha, kui Reimokese kari teie õues ringi trambib? Laske maha, aga öelge alati, et ründasid ja tegite seda oma elu ning tervise kaitseks! Mida teha, kui Reimokese vissid teid külavaheteel taga ajavad? Laske maha! Mida teha, kui Reimo lehmakesed maanteel auto ette jooksevad? Laske maha või ajage alla, aga püüdke ise ikka ellu jääda! Mida teha, kui härra Saksa veised teie loomade heinapalle järavad? Laske maha, sest nii on Raplamaal ju kombeks! Tegelikult pole loomad muidugist süüdi, et neile aeda ette ei panda ja ega nende nottimine olukorda lahenda ka - härra Saks võtab ju uued.