08 november 2017

"Sikeldi farmi argipäev - udarapõletikus lehmad, surnud loomad siin ja seal!?"


Vaatasin täna vanu kirju läbi ja terve hunnik on neid kahe silma vahele jäänud. Kuidas see võimalik on? Väga lihtsalt ja kui ma neid nö möödaminnes moblas vaatan, siis märgituvad nad loetuks ning hiljem arvutis lappan neist lihtsalt üle. 

Vabandused kõigi ees, kes siiani vastust ootavad. Õnneks midagi väga hullu silma ei jäänud - üksik koer, peremees suri. Koerad olematutes kuutides või lühikese keti otsas. Tartus vaevu elus püsiv "Buchenwaldi kutsu" vaja kiiret abi. 10 000 kassi siin ja seal. Tavaline rutiin seega. Üks kiri oli aga eriti vastik ja jagan seda teilegi lugemiseks.

"Tere Heiki, tööd on sul palju, aga kas sa võtaksid ette Raplamaa, Sikeldi küla Sikeldi farmi. Koerad, nii emane kui isane elavad plekkkuudis, mis kahele kitsas ja laseb tuult läbi. Süüa saavad nad vaid siis kui lasen omanikul tuua, sest ta ise unustab ära.

Ühes laudanurgas surnud vasikas, teises pulli soolikad, jalad, nahk, pea .... Metsas vedeleb pooleaastane vasikas. Üks loomagrupp on kaugel ja selle maa omanik söödab neid oma heinaga, lootes, et türklased maksavad kõik kinni, kuid türklased pole oma loomi vaatamas käinudki!

Lehmale pannakse köis kaela, kägistatakse ja see poob nii, et ta liigutada ei saa. Kõik selleks, et vasikat nisa otsas saaks hoida, aga lehm lööb jalaga, sest udar on põletikus - pool paistes, teises piim kahes tükis. Nüüd süüdistatakse vasikate surmades mind, aga arsti nad kutsuda ei luba ja seetõttu konsulteerisin vaid telefoni teel. Olen eelnevalt teavitanud ülemust, et lehmadel on udarapõletik kui poegib ja mina aidata ei suuda. Nüüd lastakse mind lahti! Ma seda asja nii ei jäta ja vaidlen edasi, sest kogu kirjavahetus on mul olemas!

Sellepärast ma kutsusingi sind, sest minu haiguslehe ajal on neil veel kaks looma ära surnud ja nad ostavad üle Eesti loomi kokku, et Türki viia!  See kokkuostufarm on veel eriti armetu pasamajandus, tiined loomad magavad kividel .....

Einoh, väliselt on kõik ilus, seest aga mädamast mädam!"

Kommentaarid on vast liigsed ja taoline pilt ning suhtumine pole sugugi erandlik nähe. Loom on elatusvahend ja sellest kõik algabki! Kuigi minust antud juhul abi polnud, siis nii palju olen kuulnud, et VTA pidavat asja uurima. Kuulu järgi olla pollarid asja käivitanud. Nii vähemelt kirjas väideti. Mulle abipalve saatnud inimene lasti mõistagi lahti nagu Eestis ikka tavaks. Töölepingu lõpetamise teatisel olla välja toodud ka põhjus:

"Salaja piltide tegemine ja avalikult Facebookis laimamine."

Nii tuttav tunne, sest ka mind süüdistatakse pidevalt laimamises ning kõik loomapiinajad on vat, et samasugused hellad ja hoolivad pühakud nagu Jeesus Kristuski! Kas tegu on vallandatud ja kurja töötaja kättemaksuga? Võibolla, aga ega ta neid fotosid ju teises laudas tegemas käinud ja kui farmiomanikel on midagi vastu väita, siis andku aga teada, küll ma ka nende seisukoha avaldan.

"OSTKE LASTEVORSTI! AITÄH, ET ARMASTATE EESTI PIIMA! EELISTAGE EESTIMAIST TOITU, SEST SEE ON HEADE INIMESTE POOLT ARMASTUSE JA HOOLEGA KASVATATUD!"

On ju tuttavad hüüdlaused, mis selle loo valguses sobiksid pigem huumorisaatesse või õudusfilmi. Olen oma põlastust varemgi üles näidanud elusloomade pikamaa transpordiga seoses. Sestap teen nüüd ettepaneku Vene Föderatsioonile ja Maaeluministeeriumile koostöölepingu sõlmimiseks ning selle kohaselt võiks kõik loomakasvatajad, kes soovivad veiseid Türki või kaugemale müüa, algatuseks läbi tegema "puhkusereisi" loomavagunites Siberisse ja tagasi. 

Kõigile teistele aga head isu ja mõelge ikka mida näost sisse ajate. Äkki tuleks tarbijate huvides mõelda välja uus märgistus - odavam liha ja piim on sitemast ehk rahuldavast farmist. Korralik kallim toode, aga sellistest ühistutest, mida pidevalt kontrollitakse ja kus loomade heaolu on väga konkreetselt tagatud.

"OSTKE PIINATUD LEHMAST VÕI SEAST TEHTUD VORSTI! SEE ON KODUMAINE TOODANG! KÕHT TÄIS EESTI MOODI"