26 oktoober 2017

Veterinaarametnik Urmas Saron kurdab: "Kes tahes võib mind lolliks teha ja tühja jooksutada!"

Harjumaa veterinaarkeskuse riiklik loomakaitse võll Urmas Saron on Loomakaitse Liidu peale pahane:

"Tere! Lao 6 omanik on Keskkonnatehnika OÜ, kes rendib seda veevarustus ja kanalisatsiooni ettevõttele Kroodi Vesi OÜ-le, mis on Maardu Vesi AS omanduses. Kirjavahetuse, telefonivestluse põhjal kinnitab vaid Kroodi Vesi, et neil oli kunagi üks koer. Praegu mitte ja labradori retviiver ei olnud ka see kunagine koer. Käisin ka kohapeal ja vaatamata pingutustele ma ainsadki koera ei näinud. 


Siit minu järjekordne tühi töö ja ajaviitmine. Ikka ja jälle: kellega räägiti, kes rääkis, nimed, numbrid, kuupäevad jne. Kui ei ole piisavalt infot võib kes tahes mind lolliks teha ja tühja jooksutada.

Lugupidamisega,
Urmas Saron
Peaspetsialist"

Jutt on siis Maardus virelevast kahest koerast, kellele pilgu juba mõnda aega tagasi peale viskasin. Kas härra on pime või ei tunne oma haldusala, aga mina nägin küll sellel aadressil koeri. Politseinikud nägid ka! Seetõttu tegigi Eestimaa Loomakaitse Liit 12.oktoobril järgmise pöördumise.

Harjumaa Veterinaarkeskus,

PÖÖRDUMINE

Eestimaa Loomakaitse Liidule (ELL) on saabunud teade, et Maardus Lao 6 peetavate koerte pidamistingimused ei vasta nõuetele (puuduvad kuudid, söök, jook, kett lühike, üks koertest köhib). ELL vabatahtlikud suhtlesid omanikuga, misjärel tõi omanik kuskilt koertele kahe peale ühe laguneva kuudi (lisaks ukseava lahtine).

ELL vabatahtlikud on käinud pärast seda koerte olukorda ka kontrollimas. Kohapeal selgus, et kaebuses kirjeldatu vastab tõele. Ühte koera peetakse lahtiselt, kuid teist (labrador retriiver) lühikese keti otsas. Omanik on pärast ELL vabatahtlikega suhtlemist muretsenud küll ühe nõuetele mittevastava kuudi (ei ole tuule- ega vihmakindel), kuid igal juhul puudub ühel koeral varjualune. Koertel ei ole ees joogivett ega sööki, labrador retriiver köhib. ELL vabatahtlikud suhtlesid ka omanikuga, kes sellises pidamises mingit probleemi ei näe.

ELL palub Veterinaar- ja Toiduametil kontrollida nimetatud aadressil peetavate koerte tinigmusi, sh kuudi ja keti vastavust nõuetele, samuti koerte toitumist ja seda, kas ja kui sageli koertega jalutamas käiakse. Nõuete rikkumisel palume rakendada meetmeid koerte heaolu tagamiseks.Palume arvestada ka asjaoluga, et labrador retriiver aastaringseks õuekoeraks ei sobi ning seega selgitada välja omaniku nägemus koera talvisest pidamisest.

ELL ootab tagasisidet pöördumisele e-posti aadressile info@loomakaitse.eu.


Rääkisin omanikuga pikalt ja ta väitis, et labradori retriiver peabki sedasi aianurgas üksi ketti aheldatuna elama. Lisaks olevat tegemist ka väärtusliku jahi- ja valvekoeraga, kelle koht olevatki õues.

Mulle see jutt mõistagi usutav ei tundunud ja ei meeldinud. Aga mida teie arvate taolisest koerapidamistavast? 

"Revolutsiooni tuleb teha parasjagu nende inimestega, kes võtta on!", ütles Lenin ja eks see käib ka loomakaitsjate ja mõistagi ka riiklike järelvalveametnike kohta. Paremaid mehi lihtsalt pole võtta ja sestap ei maksa imestadagi, et Västriku uulitsalt Maardusse minek võtab paar nädalat ning lõpuks koeri ei leitagi! Vat see on tase, mis loomi kuidagi ei aita, aga VTA poolt vaadatuna on kõik korras. Aga olen sedapuhku mõistev ja möönan, et eks see teeb ikka hinge täis küll, kui korraga mingid "isehakanud" sunnivad suurt RIIGIAMETNIKKU soojast toast arvuti tagant jahedase õue minema. Seega täiesti mõistetav kurtmine. Igaks kümneks juhuks teen heale härrale puust ja punaselt ette kuhu minna ja mine sa tea, äkki peni on veel eluski kui ta kevadel kohale jõuab ....