01 detsember 2016

"Raport nr.2983"

Eile siinsamuses feissaris avaldatud üllitised pälvisid nii inimeste, ametkondade, kui meedia tähelepanu, mis tegelikult oligi eesmärk. Mis siis juhtuma hakkas? Kohe kannan teile ette.

Alustame uue kodu otsingul pidevalt hoolimatute inimeste otsa sattunud Bossist, kes leiti ülinälginuna Muuga Maxima eest süüa nurumas. Eilne esimene kõne tuligi politseist, milles päriti lisainformatsiooni juhtumi kohta. Seda nad ka said ning palusin selle vaese koera kannatustele mitte läbi sõrmede vaadata. Sedapuhku sattus loomasõbralik uurija olema ning lubas asja täie tõsidusega võtta. Tore suhtumine, tore inime ja tore vestlus, 5+

Vana-Vigalast helistati ka õhtul ning anti teada, et politsei käis kohal ning fikseeris olukorra. Koer lubati maha matta. Vat see tekitab minus küll rida küsimusi. Esiteks lahkamine kohtu tarbeks? Teiseks ei peaks nüüd küll tavainimesed võõra korjusega jahmerdama, aga see selleks. Kuigi ametlikku vastust pole liit veel saanud, siis eile õhtul andis Rapla politseijaoskonna patrullitalituse juht Margus Kaldma teada järgmist:

„Politseis on juhtunu uurimiseks alustatud kriminaalmenetlus, mille käigus selgitatakse välja, kuidas see koer suri ja kas kellegi käitumises esineb süüteokoosseis. Rohkem ei ole hetkel võimalik kommenteerida“.

Nii et asjaga tegeletakse ning loodetavasti kodanik Allal keelatakse rohkem koeri võtta, sest mitte ükski neist pole elanud koeraväärset elu. Näiteks anti mulle teada ka, et lisaks keldris elama sunnitud bernhardiinile olla provva rõdul rotveilereid pidanud. Toona häiris naabreid see, et tädi loopis sita rõdult alla maja ette, mitte see, et siledakarvalised koerad aastaringselt mingil rõdul peavad konutama.

See lugu ajas inimesed kõige tigedamaks ja näiteks videot on praeguseks vaadatud juba üle 58 000 korra. Mõnda inimest ajas see lugu vihaseks aga hoopis muul põhjusel. Verner Silberk kirjutas:

„Tra sa oled ikka eriline tainas? Vittu nahhuj on vaja toppida faking facebooki mingeid rõvedaid surnud ja külmunud koerast pilte ja ss veel video ka fakk mul kadus ikka söögiisu väga ära hea veel, et ooksele ei hakanud türa ikka väga igav või, et sellist saasta postitada sellesmõttes, et koerast on küll väga kahju ja see oli julm tega aga ikkagi facebookis on esiteks palju väikseid lapsi ja mis sa arvad, et nendele meeldib selliseid asju vaadata sealt? V siis niigi on facebookis mingit pornot v saasta täis ja ss mingi faking vend topib surnust koerast asju debiilne ju! teed ühe video veel äkki kus kaevad auku sellele koerale ja matad?? haige inimene oled minuarust, et sellist asja postitad. Ime munni“

Saatsin tüübi kuradile ja proovisin imeda. Ei ulatanud ja ema kasvatuse kohaselt ei tohi ka igat ettejuhtuvat asja suhu toppida ning seega jääb ära. Aga kuidas sa ikka inimestele selgeks teed? Kui niisama räägid, siis ei lähe korda. Isegi ei usuta. Foto ka ei toimi ning ikka on keegi, kes arvab, et asi on üle paisutatud.

Vahet pole, mina jätkan oma rada ning Verneri kirjale tähelepanu ei pööra, sest kirjapildist lähtuvalt on vennikesel põhikool pooleli jäänud ning IQ on toatemperatuuriga samal tasemel. Imegu või lakkugu hoopis ise ……………..

Ja nüüd lehm Triinust ka natuke. Paanika oli suur ja asjaga oli kiire, sest loomaomaniku sõnul võeti temaga isegi tapamajast ühendust, et kokku leppida Triinu killimine. Sellest ka see paanika ja vastav pealkiri, et VTA tapab lehma ää.

Päeval helistas mulle Saaremaa Veterinaarkeskuse peaspetsialist Andro Jürisson ja leppisime kokku, et edaspidi loobume ametlikust kirjavahetusest ning suhtleme telefoni teel. Nii o lihtsam. Lisaks leppisime kokku, et Triinut esialgu veel tapale ei viida ja ta sai armuaega kuniks uue kodu leiame. Ma ei ütle seda tihti, aga see suhtumine ja suhtlus veterinaarkeskusega oli samuti 5+. Nii et nautige!

Algselt pidi Triinu Pärnumaale kolima, aga see ei klappinud esmalt seetõttu, et kodupakkujaks oli 13 aastane laps. Teiseks polnud seal ka vastavaid pidamistingimusi, kui õieti aru sain. Kolmandaks eaka vissi transpordiga seotud jamad.

Leidsime ka Saaremaalt ühe taluniku, kes lubas Triinu eest tema päevade lõpuni hoolitseda, kui ta korralikult käitub ja teiste lehmadega riidu ei kisu. Mehe tingimuseks oli aga see, et ta ei taha avalikku tähelepanu. Paraku naised kipuvad ikka lobisema ja ühes kinnises foorumis tuli ka sõbraliku härra nimi esile. See tõmbas kokkuleppele kriipsu peale ja eks me otsi siis uut kodu edasi.

Nüüd kogu selle „lehmapääste“ mõttekusest. Nii mõnedki on seda meelt, et nii vana loom tulekski maha lüüa. Minu arust pole sel aga enam mõtet, sest inimese toidulauale ta enam ei kõlba ja tegemist oleks mõttetu tapmisega, millega kaasneks vaid korjuse utiliseerimine.

Lisaks on Triinust saanud meediastaar, kellele inimesed kaasa elavad ning tema tapmisega kaasneks paratamatult selline mainekahju, mida vast ükski ametkond ega isik taha enda kukile saada. Nii et otsime Triinule kodu ja oleme jõulude eel õnnelikud, samal ajal kolm-neli korda noorematest lehmadest või lausa nende lastest tehtud praadi matsutades!