19 detsember 2016

"Eestimaa Loomakaitse liit ootab informatsiooni kassitulistaja kohta!"

Sain eelmisel nädalal ühelt Lõuna-Eesti noormehelt murekirja:

„Tere, kirjutan teile Elvast ja tahan öelda, et minu kassiga juhtus õnnetus. Nimel lasti teda 5 korda õhupüssiga ja ta võib tänu sellele ühest oma silmast ilma jääda. Õnneks ükski kuul ei tabanud organeid ja kiisu jääb elama.

Ma tahan oma jutuga jõuda selleni, et kas oleks võimalik muuta seaduseid karmimaks ja pidada registrit ka õhupüsside kohta. Ma tean, et mina ei saa midagi teha ja samuti ka teie, aga ma loodan, et teid kuulatakse rohkem, kui mind üksikuna.“, vastust oodates, Rasmus.Rääkisin noore inimesega telefoni teel üsna pikalt ja selgitasin olukorda. Kuigi mõnede loomakaitseorganisatsioonide meelest olla meil juba "räigelt head" seadused, mis loomi kaitsevad, siis loomakaitse liit on teist meelt ja esitab tuima järjekindlusega igal aastal seadusparandusettepanekuid. Paraku lendavad need poliitikute poolt sama juhmi järjekindlusega prügikasti ja midagi ei muutu, sest see teema polevat prioriteet!

„Midagi pole teha - iga rahvas väärib oma juhte ning ise me nad sinna valisime! Aga järgmistel valimistel eelistage siis juba selliseid inimesi, kes ka loomi elusolenditeks peavad ning küllap siis ka seadused muutuvad! Nii lihtne see ongi!“

Rasmus kirjutas veel:

„Peatselt 4-aastaseks saav kass nimega Kisa on meie pere väga tähtis liige. Juhul, kui ta õhtul õue eelistab minna, on ta hommikusöögi ajaks platsis ja vaatab köögiaknasse, oodates millal härra tuppa lastakse.

Neljapäeva hommikul ta ei tulnud. Tuli õhtul. Esialgu tundus ta märg, lähemal vaatlusel selgus, aga et teda on tõsiselt vigastatud. Hilisõhtust alates oli ta ravil Maaülikooli loomakliinikus.

Reede hommikul helistati ja anti teada, et kassi on tulistatud ja tema kehas on neli õhupüssikuuli. Tõsiselt oli viga saanud ka tema silm. Ootasime kirurgi kõnet, et teada saada, mis edasi. Kuidas edasi. Kas üldse edasi ...

Selge see, et on olemas loomaarmastajad ja need, kes loomi ei armasta. Konnad pole mu lemmikud, aga ajaviiteks neile, kes mu aiast läbi hüppavad, ma peale ei astu. Miks võtab keegi kätte ja tõstab relva looma vastu? Kuidas on see võimalik?

Metsa tänava ja selle lähiümbruse elanikud, kas on keegi, kes midagi märkas? Eile sai pihta kass, homme on see inimene? Kogu sündmus leidis aset Käärdis, Rõngu vallas.“

Ärge hakake nüüd pihta moraali lugemisega, et 50 elanikuga "suurlinnas" ei tohi kassi õue lasta, aga tõsi ta on, et paljud mõrtsukid ja sadistid on oma „karkääri“ alustanud just loomade piinamisest ja isu kasvades kukutakse mõne aja pärast juba inimesi lõikuma ja killima. Sestap kordan taas ühte mõtet, mida olen ikka kuulutanud:

„Loomi kaitstes, me kaitseme tegelikult suuresti ka iseennast!“

Rasmuse sõnul olla seal lisaks veel kaks kodukassi haavata saanud ja ta kahtlustab, et nende tegude taga on üks ja sama inimene. Sestap ootab loomakaitse liit informatsiooni aset Rõngu vallas, Käärdis tegutseva kassivihkaja kohta. Väikeses kohas ei taha inimesed pahatihti oma naabri peale kaevata ja kardavad. Aga ärge sapsige, sest anonüümsus saab garanteeritud.

Olgu veel mainitud, et liit tegi politseisse avalduse kriminaalmenetluse alustamiseks, aga ma pole just eriti optimistlik, et see kuskile viib, sest nii Kuressaare, Tartu, kui teiste kohtade kasside-koerte tulistajaid pole ju tänini kätte saadud. Aga elame-näeme ja äkki sedapuhku õnnestub seadusesilmadel jõhkard kinni nabida.