04 detsember 2016

„Ära mune ja hääleta parem Kertu Jukkum polaarmatkale!“


Teatavasti on Kertu üks selline naisterahvas, kes pudeliski paigal ei püsi. Küll ta ujub või mängib palli. Siis jälle jookseb risti-põiki New Yorgi läbi, sest kodumaal on isegi väiksemad metsarajad ta tossujälgi täis, linnauulitsatest rääkimata. Nüüd ta tahab end aga polaarjoone taga kringliks külmetada ning plaanib 300 kilomeetrist matka kelgukoertega.

Paraku lihtne sinna saada pole, sest tema peamine konkurent on Vietnamist pärit ja see tähendab seda, et tollel tüübil on selja taga pea 100 miljonit hääletajat meie 1,3 miljoni vastu. Täielik „missioon impossible“ või võimatu missioon, kui see sõnadepaar meite keelde tõlkida.

Ilmvõimatud asjad ongi aga kõige lahedamad ning sestap võiksid maarjamaalased erandkorras kasvõi korraks üksmeelt üles näidata ning selle neetud allkirja anda.

Ega see matk ja pakasega välitingimustes ööbimine pole tegelikult naljaasi ega mingi puhkusereis, vaid puhas katsumus ning enese proovilepanek. Uskuge mind, olen ise saatuse tahtel polaarjoone taga poolteist aastat elanud ja nii polaarpäevad, kui -ööd koos virmalistega on kenasti ära nähtud! Muide, alguses olid virmalised väga ägedad:

„Issand, kui ilus loodusevaatemäng!“

Hiljem aga olukord muutus, sest ööhakul nähtud taevane tulede virrvarr tähendas vaid üht – homme tuleb räme pakane! Kõige kangem külm, mis sai üle elatud oli miinus 43 kraadi. Toona see tore polnud, aga täna on kuidagi hää meenutada küll.

Ja Lapimaa pea puutumatu loodus koos sadade ja sadade kristallselge veega järvedega, tikrisuurused mustikad ja lehmasuurused lendavad sääsed …..

On mida meenutada ja siis minust selle kandi fänn saigi. Usun, et saab ka Kertust, aga ta vajab veidike teie abi. Sestap minge sellele lingile ja tehke asi ära:

http://polar.fjallraven.com/contestant/?id=1118&backpage=1 Tükki see ju küljest ei võta!

Üks veider seik veel. Olen ringi tammunud nii siin kui seal ning eri rahvused hoiavad ikka kokku. Eestlaste kohta seda väga nagu öelda ei saa või siiski saab? TV3 töötades jäi mulle selline mulje, et seal oma inimestest justkui hoolitakse. Ometigi pole ma näinud ühtki telelugu, mis rahvale teada annaks, et taolise matka tarbeks üldse hääletada saab ning vastav kiri ringleb ainult sotsiaalmeedias. Imelik! Väga-väga imelik!

Ma annaks Kertule sellist nõu, et kui TV3 ei taha lugu teha, siis mine Kanal 2 ja paku! Või ETV-sse, sest see polaarmatk pole sugugi väike asi ning neela oma uhkus ja lojaalsus alla!

Mida me siin elus teeme ja mida kunagi teispoolsusele kaasa võtame? Asju ja raha? Ei sõbrad – me võtame kaasa mälestusi ja pildikesi nendest asjadest ja inimestest, keda me armastasime või, mis meile meeldis. Aidakem siis Kertul mõned ägedad elamused ja toredad mälestused juurde saada! See ei võta ju tükki küljest!