01 august 2016

„Õigel ajal edastatud teatest on alati kasu“



Loomakaitsjad ja paljudki muudki tüübid tegelevad enamasti tagajärgede likvideerimisega. Nii antakse meile ikka teada loomadest, kes on juba surnud. Kui oleks varem helistatud, siis poleks asjad fataalselt lõppenud. Õigel ajal ei tahetud aga kalli naabri peale nö „kitse“ panna! Kui otse öelda, siis mida te enam sellest teada annate – loom on ju surud ja tema piinarikast elunatukest vaatasite ise rahumeeli pealt kuniks .......
DSC_0087
Suviti jäävad kõige rohkem ehitajatele-lammutajatele ette linnud. Selge see, et neil hästi ei lähe ja siis on jälle hädakisa taevani, et kus on loomakaitse ja miks keegi midagi ei tee? Mida meil enam teha on tarkpead? Helistanud siis kui tellinguid paigaldati!

Harjumaal, Kose-Uuemõisas näikse elavat veidi taiplikum rahvas ja nad kirjutasid kohe , kui ehitaja mässama kukkus. Löögi all oli ei rohkem ega vähem, kui seal elavate nahkhiirte saatus. Õigeaegsest pöördumisest oli kasu.

See on tegelikult juba paar nädalalt vana lugu, aga olin unustanud sellest kirjutada. Nüüd saab see viga parandatud ja keskkonnainspektsiooni vastus on teie ees:

„Edastasite Keskkonnainspektsioonile teate, et Kose-Uuemõisas Kase 8 toimuvad kortermaja renoveerimistööd, mille tõttu võivad hukkuda sarikate all pesitsevad nahkhiired.
13007223_1157082707668186_7721390295743865545_n
Kõik nahkhiired kuuluvad Eestis II kaitsekategooria loomaliikide hulka.

Keskkonnainspektsioon teostas järelevalvet nimetatud objektil 18.07.2016, olles eelnevalt võtnud ühendust korteriühistu esimehega ja selgitanud looduskaitseseadusest tulenevaid nõudeid.

Järelevalvetöö käigus on selgunud, et nahkhiired pesitsevad hoone läänepoolsema külje ühe akna kohal. Korteriühistu esimees on lubanud, et nahkhiirtele jäetakse juurdepääs pesadele alles. Et juurdepääs saaks olema nahkhiirtele sobiv, peetakse nõu nahkhiirte spetsialistiga MTÜ-st Suurkõrv, kelle kontakti vahendas korteriühistule Keskkonnainspektsioon.

Rikkumist ei tuvastatud ja väärteomenetlust ei alustatud.“

Nii, et lõpp hea, kõik hea ja õigeaegselt saadetud kiri päästis palju elusid. Küll nahkhiire elusid, aga minu arust on needki päästmist igati väärt. Eks ole? Nii, et andke ikka õigel ajal teada. Hilisemast halamisest ja kirumisest erilist tolku pole!