04 juuni 2016

"Linnu- ja loomatittedel inimese hoole all just hästi ei lähe!"

IMG_0201Täna on ühes Maardu peres suur lein, sest koju taritud linnupoega saab nüüd vast ainult ühtemoodi aidata. Emotsionaalne vene naine laristas pahinal nutta, kui seda talle ütlesin. Palusin tal mõned päevad tagasi linnupoeg vanasse kohta viia ja maha panna.
„Ei-ei, seal on autod ja inimesed ja kassid ja lasteaia kuri kojamees, kes talle liiga teeb ……..!“
Kuigi linnuvanemad raevukalt oma võsukest kaitsesid, siis heasüdamlik inime haaras viimase siiski kaasa.


„Suur loomaarmastus võib ka tappa!“, on selle loo moraal.
Ega nendel „päästetud“ linnu ja loomapoegadel hästi ole just läinud - laias laastus on nad kõik otsa saanud, sest ega inimesel nende pärisvanemate asendamine eriti hästi just välja kuku. "Surnute nimekiri " on pikk, alustades väikeste värvuliste ja lõpetades Virumaal pesast tõrjutud kurepojaga. Viimases juhtumis pole küll nüüd inimene süüdi, vaid ta küsis nõu millega ja kuidas toita. Paraku see ei aidanud.
Loomalastega on sama lugu ja tänase päeva seisuga on mulle teadaolevalt ellu jäänud vaid viis oravapoega. Kahe saatus on juba ette määratud, sest inimene luges kuskilt, et vabas looduses saavad neist ligi pooled hukka ja ta otsustas neile võimaluse puuris elava lemmikloomana anda. Kuul pähe, aga väga pikalt nad seal mõistagi ei ela ja küll ka pere kass selle eest juba hoolitseb. Inimloom on aga juba selline, et peab ikka kõik laksud omal nahal läbi elama. Ega ta enne usu!
IMG_2583Õnneks hakkab tänavune titebuum looduses varsti-varsti läbi saama ja kokkuvõtvalt võib öelda, et kõige hullem vast polnudki - tuli kuskil saja kõne ringis. Eelnevatele aastatel on ikka palju hullem olnud. Säh sulle, ära sanasin, telefon hakkas just helisema:
"Halloo, kas loomakaitse?
"Jep."
"Teate, niitsin aeda ja 3 jänesepoega said niiduki all surma. 1 jäi ellu, aga mida ma talle süüa annan? Mida ma temaga edasi teen?"
Mis pagana moodi saavad jänesepojad niiduki alla? Kuidas neid ei märgatud? Ma mõistan veel, et konn, linnuke või rästik, aga jänesepoeg ju ei mahu sinna! Mida nüüd tegema peaks? Kust mina tean? Ajagu niidukiga ka sellest üle või ostku prillid!