16 aprill 2016

Kas pesukarusid tohib müüa ja ega Zoo Planeti omad ometi haiged ole?

321aff99ed48dd39ea22c50754f8e262Pahatihti jäävad inimestele silma zoolauplustes elavate tegelaste nigelad tingimused ja tervislik seisund. Täiesti nõus ja korra sai isegi koos Eneli'ga sel teemal sõna võetud ja seda saad lugeda siitEks me ole sel teemal veelgi lärmanud ja viimati oli veidi suurem kisma ühe kakulise pärast, kes lausa looduskaitse all, aga kuna vangistuses sündinud, siis tohib ta tikutopsi suurusse puuri, kus isegi tiibu sirutada ei saa, pista küll. Sedapuhku jäid ühele heale inimesele silma Tartu Zoo Planeti pesukarud - kas nad on haiged, miks nad niimoodi käituvad ja kas neid ohtlikuks liigiks tunnistatud vahvaid tegelasi tohib üldse müüa?

"Ma ei tea kuhu oma probleemiga täpselt pöörduda, aga ehk saate Teie mind aidata. Ja üleüldse, äkki ma teen “sääsest elevandi”. Käisin täna Tartus Lõunakeskuses, Zoo Planet poes, kus on suur valik lemmiklooma tarbeid, aga samuti ka palju loomi ja linde puurides müügil. Täna jäi mulle silma, et müügil on seal pesukarud – ma pole Tartus küll tihe külaline, seega imestasin neid seal puuris nähes. Puuris oli kaks pesukaru, kes istusid puuri üleval oleval kohal, üks lamas nagu üldnarkoosis olles, silmad lahti ja lihtsalt jõllitas otsa - ei mingeid emotsioone. Aga teine pesukaru, istus ja lasi oma käppadega mööda võrku alt üles, ülalt alla. Ja nii tervelt 5 minutit kindlasti, siis ta peatus ja ähkis keel suust välja. Mina leian, et see pole kuigu suur füüsiline pingutus, et nii ähkida? Ja puuri põrandal oli kauss söögiga, aga veekaussi ma nagu ei pannud tähele küll, äkki oli kuhugi peidetud? Aga minut aega ta umbes ähkis ja alustas otsast peale - lasi oma käppadega alt üles- üles alla – lihtsalt monotoonselt kordas oma liigutust. Lõpuks ma lahkusin poest, sest nii kahju oli vaadata. Ma ei oska ehk seda liigutust võib olla väga hästi kirjeldada, aga kahjuks filmida seal ei tohtinud. Aga nüüd kodu jõudes, jäi mind see pesukaru kripeldama. Kas ta on seal nii suures stressis, et “katus lihtsalt sõidab” või on see pesukardudele loomulik?"
Selle kirjelduse järgi pakuks, et loomad on lihtsalt tugevas ülekaalus ja seetõttu ka käituvad selliselt. Mingit tegevust neile ei pakuta ning siis tekivadki puuriloomadele iseloomulikud monotoonsed liigutused. VTA muidugi sellisel puhul probleemi ei näe. Pesukarude müük peaks aga minu meelest üldse keelatud olema. Mäletamist mööda aga kodudes elavaid loomi ei pea kasto lööma ja nad võivad omad elud ikka rahulikult lõpuni elada. See on selge, et paljundada neid enam ei tohi kuna tegemist ohtliku võõrliigiga. Aga müümise koha pealt tegi liit päringu Keskkonnainspektsioonile, et saada teada ametlik seisukoht. Vastus oli järgmine:
"Pöördusite Keskkonnainspektsiooni (KKI) poole seoses Tartus Lõunakeskuses, Zoo Planet-i poes müüdavate pesukarudega. Oma pöördumises tundsite muret nii pesukarude kui ka teiste liikide isendite tervise ning pidamistingimuste osas.
KKI teostab loomakaitseseaduse (LoKS) § 60 lg 2 tulenevalt riiklikku järelevalvet looduses vabalt elavate loomade osas, seega edastame Teie teate loomade tervisliku seisundi ning pidamistingimuste kontrollimiseks LoKS § 60 lg 1 tulenevalt Veterinaar- ja Toiduametile.
Lisaks tundsite oma pöördumises huvi kas Zoo Planet-il on määruse (EL) nr 1143/2014 valguses õigus pesukarusid müüa. Paraku ei ole käesolevaks hetkeks veel nimetatud määruse alusel kehtestatav võõrliikide nimekiri jõustunud. Seega ei ole hetkel pesukarude müümine keelatud, sest määruse (EL) nr 1143/2014 artikkel 32 lõige 1 kohaselt on võõrliikide isendite müümine lubatud ühe aasta jooksul pärast nende kandmist nimekirja. KKI on siiski juba Zoo Planet OÜ tähelepanu sellele juhtinud, et peale võõrliikide nimekirja jõustumist peavad nad ühe aasta jooksul pesukarudest vabanema."
Kuna pesukarude ja uue määruse kohta on ka varasemalt küsitud, siis arvasin, et ehk väärib see teema ka veidi laiemalt huvi. Sellest ka see postitus siis.