27 märts 2016

"Hääd kevadpüha!"

Tänapäeval on kombeks ülestõusmispühade ajal rääkida eelkõige kellestki härrast, kes siis paar tuhat aastat tagasi võitnud mingi lennureisi ja põrutanud taevastesse kõrgustesse. Kah mul asi ja imege muna! Loomulikult värvitud mune tuleb sel pidupäeval ikka imeda ja koksida, sest see tagab hää õnne.



Kuigi Jeebus koos oma jüngritega tuli jutuks alles suhteliselt hiljuti ehk kuigi Kristuse surma ja ülestõusmise püha tähistatakse alles alates 8 sajandist, siis ometigi kästakse seostada seda päeva just Temaga. Tegelikult ei tule seostada, sest kristlasi ei pea enam kartma. Just, enam ei pea kartma, sest nende kuldsed ja õnnelikud inkvisitsiooniaastad on loodetavasti jäädavalt selja taga. Miks ma nii arvan? No Püha Malle! Kui juba paavst ise palehigis pagulaste jalgu peseb ja jõule nimetatakse lihtsalt pühadeks, et moslemeid mitte solvata, siis ega neil ususalgajatel vast enam pikka pidu ole? Võib-olla ma muidugi eksin, aga eks tulevik anna arutust ja saame näha kui paljud tänastest „absoluutse tõe ja õige usu“ tulihingelistest kuulutajatest oma suu lahti julgevad teha kui Maarjamaal on vähemalt oma kümme tuhat moslemit kanda kinnitanud.

Kes natukenegi viitsivad aju kasutada, siis need teavad, et tegelikult on tegemist iidse paganliku kevadise pööripäeva tähistamisega, mil öö ja päev on sama pikad. Edasi hakkab aga tasakaal paigast nihkuma ning valgus ja soojus saavad mingiks ajaks vägeva ülekaalu. Sestap ongi paljudes maades selle päeva kombestikus säilinud paganlikke jooni ja tavasid ka tänapäeval. Nii mõnedki väidavad, et ennemuiste olnud kevadpüha ka üks paras ringi litutamise ja orgiapidu?! Aga vat siin ei oska kaasa rääkida, sest mälu pole enam see, mis varem. Võib-olla ma tegelikult lihtsalt pelgan pattu tunnistada, sest nooremast peast sai ikka just kevaditi hullumoodi ka ringi tolmeldud küll. Ahh, vahet pole tegelikult ja mõnusat kevadpüha! Vat seda ma soovingi Teile! Riisuge aed puhtaks, minge kiigele, värvige mune, tehke sugu või ned kes soovivad võivad mõistagi ka hommikust õhtuni põlvitada! Peaasi, et ei vingu ega passi toas niisama tühja. Ilusat ja sooja kevadet meile kõigile!