23 juuni 2015

"Hääd Jaani!"

Päevake veel ja kogu rahvas läheb justkui käsu peale hulluks ning hakkab nagu üks mees viina viskama. Treenitumad kodanikud teevad algust juba mõistagi täna. Mina ses suhtes massist veidikene eraldun, sest mina lakun näiteks iga päev. Nii mind siin kodukandis kutsutaksegi - Pääsküla Karm Ülem Parm. Tõtt-öelda eelmisel aastal jäi küll kolm päeva vahele, aga see oli ka „puhas oma lohakus“ ning ka tippsportlased teevad treeninggraafikus vahest apsakaid. Lisaks ei joo ma ka Jaanipäeviti puhtalt põhimõtte pärast, et natukenegi eristuda.



Selle joomisega on üldse nii, et eks see tegelikult näitab eelkõige just iseloomukindlust – ei taha ega tohi, aga vat saatuse kiuste ületan selle momendi ja joon ning torman julgelt lollidemaale! Kõik seda ei suuda ja kõige mannetumad halisevad muidugi alkoholismi kahjulikkusest või midagi taolist. Vale puha! Eesti riigi kõige väärtuslikumad kodanikud ongi tegelikult sellised joodikud, kes käivad tööl ja libistavad õhtuti mõned õlled. Nädalavahetustel lasevad aga lipsu lõdvaks ja puristavad korralikult. Loomulikult peavad nad ka paar pakki suitsu päevad tegema, sest kus kohast muidu need aktsiisrahad ikka tulevad? Riigi poolt vaadatuna võiksid need väga-väga vajalikud tegelased aga enne 60-65 aastat õnnelikena maha surra, sest siis ei peaks pensione maksma. Lihtne matemaatika näitab, et ilma viinaninadeta oleks kogu Eesti riik ja eluke siin Maarjamaal hukule määratud! Fakt!

Jaanipäev oli ennemuiste tähtis päev, mille järgi vanarahvas hoolikalt omi tegemisi sättis. Ka uskumusi järgiti hoolega ning ega nood näpunäited ka tänapäeval mööda külgi maha jookse:

*Kui Jaaniööl juua 2 viina ja 5 õlut, siis täpselt südaööl saab vetsupotist näha oma tulevase abikaasa kujutise virvendust
*Laenu- ja eluraskustest vabanemiseks viska Jaaniööl magama nelja tee ristumiskohta ja hiljemalt hommikuks oled sa needusest prii
*Alasti prügi välja viimine Jaaniööl aitavat vanatüdrukutel kiireste-kiireste oma tulevasega kohtuda ja tanu alla saada
*Kui Jaaniõhtul vaadata 2 tundi peeglisse, siis näed lõpuks ilmarahva suurimat naerualust ja narri
*Tülikast naabrist vabanemiseks tee Jaanilõke alla tuult ja vaata et sädemed ikka naabertalu räästasse lendaksid
*Kui Jaanipäeval saab saaniga sõita, siis on saak hukas ja sügisel pole mõtet seda üles võttagi
*Neil meestel, kes Jaanilõkkes istudes oma mune ära ei kõrveta, on oodata suurt õnne ja rikkust
*Jaaniööl purjakil meeste läheduses kastesel murul alasti püherdamine aitab neiud lapseootele
*Jääb leidmata sõnajalaõis, kui otsima minnes on täis su põis

Ka paljud vanasõnad on just Jaaniajast inspireeritud

*Enda käes salaviina ei näe, aga teise käes õllepurki küll
*Ega Jaaniviin jänes ole, et eest ära jookseb
*Enne joo, siis ütle
*Hallpead austa, purjuspead kummarda
*Julge hundi rind on õllene
*Jänes šampust ei joo
*Kes sülitab õlletoopi, saab hiljem roopi
*Kui "must" joodik jookseb üle tee, siis tuleb õnnetus
*Pill tuleb lühikese õlle peale

Loodetavasti kohtun siis taas kõigiga pärast Pööriööd. Ja ärge lakkuge, 3 viina näkku, aga mitte rohkem! Mehed mõistagi saavad veidi rohkem lubada, aga siiski paluks mõistlikkuse piirides. Ja kui svipsis peaga sõitma lähete, siis kiivrid ka autos pähe ning siduge padjad nii seljale kui kõhule. Ujuma minnes aga võtke igaks kümneks juhuks kaasa vähemalt hapnikupadi kui allveevarustust just käepärast ei ole. Hääd Jaani ja olge ikke mõnusad ja jääge ellu!