16 märts 2018

"Päästsime koertega äritseva naisterahva juurest 38 koera. Heade inimeste abi on väga oodatud!"

Täielik hullumaja ja öösel sain magada vaid neli tundi. See oli ka ette arvata. Hommikul ootas postkastides 136 kirja ja telefon heliseb lakkamatult.

Suhtlesin paljude inimestega ja tundub, et täna ära toodavad koerad, suudame ära paigutada. Eelistasin aja- ja kütusekulude kokku hoidmiseks Harjumaa rahvast. Loodetavasti mõistate.

Kuna kirju on nii palju, siis ma ei jõua kohe kõigile vastata, sest keegi peab ju koeri ka transportima. Lisaks on täna ka ühe vahva krantsi planeeritud käpaoperatsioon.

Igasugune abi ja hoiukodud on vajalikud ja kirjutan kõigile personaalselt. See võib võtta natuke aega, aga loodetavasti saate ka sellest aru. Aitah kõikidele headele inimestele. Lisan siia ka loomakaitse liidu tänase pressiteate, mida selle blogi jälgijad saavad lugeda seega enne kui see kuskil mujal paari tunni pärast ilmub.



Eestimaa Loomakaitse Liit
Sõle loomakliinik

Pressiteade
16.03.2018

„Eestimaa Loomakaitse Liit päästis koertega äritseva naisterahva juurest 38 koera. Heade inimeste abi on väga oodatud!“

Eile avastasid Eestimaa Loomakaitse Liidu (ELL) vabatahtlikud saabunud kaebust kontrollides Harjumaalt, Lääne-Harju vallast viimaste aastate suurima „kutsikatehase.“ Ühtekokku loendasid loomakaitsjad 38 koera, nende seas paar imetavat emaskoera koos kutsikatega. Esimesed kaksteist koera toimetati koheselt ka loomaarsti juurde.

Loomad olid sunnitud elama väga räpastes ja halbades tingimustes ning paljud neist olid suletud väikestesse transpordipuuridesse. 50-aastane naisterahvas loovutas koerad vabatahtlikult ja kinnitas, et on seda äri ajanud viimased paar aastat. On märkimisväärne, et Soome riigis on antud kodanikult loomapidamisõigus kohtu poolt ära võetud, aga vaatamata sellele toimus kõige aktiivsem äritegevus just seal.

Seoses plahvatuslikult suurenenud koerte arvuga vajab ELL heade inimeste abi. Eelkõige tuntakse puudust hoiukodudest, transpordi- ja näitusepuuridest ning väikestele koertele mõeldud toidust. Loomulikult oodatakse annetusi, sest kõik tõukoera-laadsed isendid läbivad põhjaliku tervisekontrolli ning nende edaspidise paljundamise vältimiseks loomad steriliseeritakse ja kastreeritakse.

„Selles suvilas valitsenud tingimused olid lihtsalt õõvastavad!“, ütles ELL Põhja-Eesti regioonijuht Katrin Lehtveer ja lisas, et kahjuks on taolisi koerte paljundajaid kümneid ja kümneid, kes loomade heaolule tähelepanu ei pööra. „Väikesed koerad lähevad hästi kaubaks ja pea poole odavama hinnaga müüki paisatud tõukoera-laadsetele isenditele jookstakse tormi. Paljud kulutavad haige looma raviks suuri summasid ja loodavad need hiljem müüjalt tagasi saada, aga reeglina see ei õnnestu!“

Sõle loomakliiniku loomaarsti Merili Kesneri sõnul oli koerte eest halvasti hoolitsetud. „Loomad olid alatoitumuses, kurtunud ja välisparasiitidega nakatunud ning väga räpased“, lausu Kesner. „Üks emane koer oli suure tõenäosusega hiljuti poeginud, kuna piimanäärmed olid piima täis. Kutsikaid kahjuks loomakaitsjad ei leidnud ning mind loomaarstina kurvastab väga kui tulu teenimise eesmärgil müüakse maha ka sellised kutsikad, kes peaksid veel oma ema hoole all olema!“

„Antud juhul me ei pöördu politsei ega Veterinaar- ja Toiduameti poole, sest nende ametkondade soovimatus või võimetus lahendada loomade vastu suunatud kuri- ja väärtegusid on ületanud kõik piirid. Eriti just politseist ja prokuratuurist saabunud vastused panevad hämmelduma ja tekitavad õigustatud küsimuse, et ehk oleks aus Loomakaitseseadus üldse kehetetuks tunnistada!“, lausus ELL juhatuse liige Heiki Valner. „Alliklepa kassikoloonia ja Pilpaküla kitsekarja probleemide lahendamisel koostöö sujus tõrgeteta, aga näiteks Altai-nimelise koera äravõtmisotsust ootame me juba üle kahe kuu. Antud juhul pole meil aega kahte või kolme kuud oodata, sest tegutsema peab kohe nüüd ja praegu!“


ELL juristi Piret Teesi sõnul oli enamusel eile tervisekontrolli läbinud koertest olemas vaktsineerimispass koos vaktsiinide, mikrokiibi või tätoveeringuga. Väljastatud passide andmete järgi oli näha, et mitmed koerad on Eestisse saabunud erinevatest riikidest - Venemaalt, Lätist, Leedust, Tšehhist. „Kahjuks on täna võimalik üle piiri tuua pea kõiki loomi, kes elevandist väiksemad ja see puudutab nii Eesti-Soome kui Vene-Eesti piiri“, lausus ta.“Vabatahtlikud loomakaitsjad ei saa kahjuks seda probleemi kuidagi lahendada ja see peaks olema ikka riikide ülesanne!“

ELL ei avalikusta antud naisterahva nime ega muid andmeid, seoses tema peres eelmisel nädalal toimunud traagilise sündmuse ja leinaga. Küll aga edastame kogu vajaliku informatsiooni sarnase probleemiga ELL-i poole pöördunud Soome politseiametnikule ning Helsingi loomakaitseorganisatsioonile palvega kontrollida ka antud naisterahva Soomes asuvat eramut. On märkimisväärne, et Soome riigis on sellelt proualt loomapidamisõigus kohtu poolt ära võetud, aga vaatamata sellele toimus kõige aktiivsem äritegevus just seal.

Seoses plahvatuslikult suurenenud koerte arvuga vajab ELL heade inimeste abi. Eelkõige tuntakse puudust hoiukodudest, transpordi- ja näitusepuuridest ning väikestele koertele mõeldud toidust. Loomulikult oodatakse annetusi, sest kõik tõukoera-laadsed isendid läbivad põhjaliku tervisekontrolli ning nende edaspidise paljundamise vältimiseks loomad steriliseeritakse ja kastreeritakse.

Eestimaa Loomakaitse Liit

  • EE742200221052074915 (Swedbank)
  • EE441010220252652225 (SEB)
Selgitus: „Kutsikavabriku ohvrite toetuseks“

Loomade ravi saab toetada ka helistades ELL annetustelefonidele 9000 777 (5.-) ja 9000 888 (10.-) Tervitustekst tuleb kindlasti lõpuni kuulata, sest muidu annetust ei toimu.

Hoiukodu pakkujatel palutakse saata e-kiri aadressile heiki@loomakaitse.eu või helistada telefonil 50 83 336  Rohkem pilte saate näha sellel lingil klikates.