22 jaanuar 2017

„Kassipidamise uued nõuded“

Head kassisõbrad! Alates homsest hakkab kehtima Euroopa Nõukogu uus direktiiv 23652/26, mis muuhulgas kehtestab uued nõuded ka toas peetavatele kiisudele.

Kõige suurem muudatus on vast see, et uue korra kohaselt peab igal toas peetaval kiisul olema tulevikus ka

oma voodi, mõõtudega vähemalt 80x180 kassi kohta. Lisaks peab voodis olema temaatiline pesu, mis looma ei ärritaks. Magamise ajal peaks loom asetsema voodi keskel. NB! Fikseerimiseks kahepoolse teibi kasutamine on keelatud ja nõude tagamiseks tuleb kasutada teisi kassisõbralikke meetodeid!

Loomaarstid on soovitanud linnu- ja hiirepiltidega voodilinu mitte kasutada, sest need äratavad pisikestes kiskjates hoopis jahiinstinkti, mis teadupärast jällegi segab normaalset und! Koerapiltidega voodipesu kui kasse traumeeriv on keelatud ja rikkujaid saab karistada rahatrahviga 120 päevapalga ulatuses. Piltidel nähtav voodipesu on aga igati sobilik, sest ka tiiger on ju tegelikult suur kass, kes oma väikestele sugulastele turvatunnet sisendab.

Kui teie kass on suur „rahmeldis“, siis tuleks voodile paigaldada võred. Nende puudumisel tuleks aga voodi ümbrus katta pehmete patjadega, et hiirekuningas kukkudes enesele viga ei teeks. Antud pilte ei tasuks siiski eeskujuks võtta, sest enamus nõuded on seal veel täitamata ja tegu on homse päeva valguses räige loomapiinamisega.

Veterinaar- ja Toiduamet on palganud juurde igasse maakonda 100 uut inspektorit, kes alates 1.veebruarist alustavad koduvisiite, et kontrollida uute kassipidamise eeskirjade täitmist. Ka mina isiklikult luban juba homseks paigaldada voodile eeskirjas nõutavad võred, et tagada Atsile turvaline tulevik. Head kassipidamist!