20 detsember 2016

„Milline on parim valvekoer? Loomulikult chihuahua!“

„Millist tõugu koer valida? Milline kutsa ajaks varganägudele hirmu naha vahele ja nad loobuvad teie vara himustamisest?“

Need on need küsimused, millega vaevavad oma päid paljud koduomanikud. Ometigi on vastus lihtsamast lihtsam ja on ju üldteada, et meie kliimavööndis chihuahuast paremat majavalvurit ei leia.



Pätid ja vargad suhtuvad austusega paljudes riikides keelatud „tapjakoerasse“ ja jätavad neisse aedadesse ronimata, kus see elajas korda peab. Vähemalt nii näikse arvavat Väike-Maarjas, Lõuna uulitsal elav perekond, kes oma Larry-nimelist chihuahuat õues peab.

Kohalikele on õnnetu kutsa silma jäänud ja nad on omanikega praganud. Ka igasugu asjapulgad on väidetavalt kohal käinud, aga Larrykese elu see muutnud pole – ta elab õues nii öösel, kui päeval, nii kuuma, kui külmaga, nii suvel, kui talvel ……..


See jant on kestnud juba aastaid ja nüüd viimases pöörduti minu poole:

„Tere Teile, hr. Heiki! Helistasin Teile eile Väike - Maarjast väikese koerakese pärast, kes peab õnnetuseks oma elupäevi veetma õues. Kuigi pidades silmas tema tõugu, siis pole ta mõeldud õuekoeraks. Palusite Lärrist pilte, sain ta kenasti pildile ja lisasin need manusesse.

Lihtsalt väga valus on teda iga päev seal õues külma käes näha. Esimest korda märkasin õnnetut Larryt kuskil 5 aastat tagasi. Mõned korrad olen võtnud endale õiguse ta tuppa lasta - läksin lihtsalt ukse taha ja palusin pererahval koer varju lasta. Usute või mitte, aga veidi hiljem, kui ringiga sinna maja juurde tagasi jõudsin, oli Lärri toast välja aetud! Kohutavad inimesed!

Miks võtavad sellised endale looma, kui temast ei hoolita? Mu süda tilgub verd iga päev nähes seda väikest õnnetukest õues küür külmast seljas ukse taga istumas ja ootab, et ehk on keegi, kes tuppa laseks. Vihmaga on ta maja ees suure kuuse all varjus.

Pererahvas on olnud siiski tema vastu väga SUUREMEELNE ka ja nimelt on Lärrile sinna samasse kuuse alla palja maa peale pandud plastmassist suur kauss, millele on otsa sisse avaus tehtud! Ju see peab siis koera KUUT siis olema!


Andke abi ja mõistust, ausõna! Ma väga, väga, väga palun Teid Heiki, aidake Lärrit!!!! Ta väärib (kõik teised maailma loomad samuti) palju, palju ilusamat ja helgemat, hoolivamat tulevikku. Olen ise ka koeraomanik ja tean, mida räägin. Armastan loomi ja ei suuda lihtsalt sellist julmust väikse koera suhtes enam taluda. Naabritega on see perekond samuti vaenujalal, sest kõik on üritanud koera aidata.

Jään Teie abile lootma, ja kas on võimalik, kui ma palun, et kuuleksin Lärri heaks tehtavatest tegudest? Soovin Teile kõigile headele inimestele, kes loomi aitavad, kõike kaunist, edu Teie töödes ja tegemistes. Kauneid saabuvaid jõulupühi ja meeleolukat aastavahetust!“


Eestimaa Loomakaitse Liit tegi mõned päevad tagasi kohalikule vetkeskusele pöördumise, aga ma pole sugugi kindel kas nad Larryle või õigemini tema omanikele ka sel aastal külla jõuavad ...

Sestap tuleb vast ise Väike-Maarjasse veel enne jõule tuuseldama minna! Nii et Lõuna tänava viienda maja elanikud – ehtige kuusk ja katke laud! Jõuluvana Heiks tuleb külla, kingikotis paraku peale vitsa midagi muud pole …………….