07 september 2016

„Hobuaediku traataed sai noorele sookurele saatuslikuks“

„Kes teisele auku kaevab, see ise sisse kukub“, ütleb vanasõna ja pahatihti see inimeste puhul toimibki. Päriselus saavad aga igasugu aukude kaevamised ja ehitised saatuslikeks hoopistükkis lindudele-loomadele.

DSC_0020Klaasist ehitatud kesklinnad on vaid üks lõksudest, mida inimloom on seadnud ja linnud jäävad selles keskkonnas tõeliselt jänni ning põrutavad pea ees akendesse. Teine suur lindude mure on seotud aga juhtmete ja aedikutega kuhu kinni jäädakse.

Viimane hädaline, tiibapidi elektrikarjusesse kinni jäänud sookurg, jõudis Loomakaitse Liidu hoole alla eelmisel nädalal Harjumaalt, Raasiku valla Järsi külast. Nagu kord ja kohus, käisime arstil ning tegime pilti. Röntgen näitas, et kõik luud-kondid on terved. Ometigi ta jalgu alla ei võtnud ja takkaotsa näitas ülesvõte, et maos olid ka naelad!


DSC_0029„Püha napakas, mida ta neist sõi? Ja kus kohast üldse rabasse naelad said“, on vast peamised küsimused selle üllatava leiu kohta.



DSC_0035Eile sai viidud sookurehakatis Tartusse Maaülikooli kliinikusse sealse loomaarsti Madis Leivitsa hoole alla, sest temast targemat "linnuarsti" Maarjamaalt ei leia. Loomaarst pani talle spetsiaalse mütsi pähe ja hakkas uurima. Esialgne prognoos polnud paraku lootustandev - ühelt tiivalt olid suled pea ära ja seesugune roots juba tuult alla ei võta ning lennata ei lase. See polnud aga veel kõige hullem.  Paistab, et seal hobuaediku küljes rippudes sai tiib nii palju kahju, et seal pole enam isegi verevarustust. Madis kahtlustas ka selgroovigastust, mis seletaks miks lind enam seista ja käia ei saa.

DSC_0021
Kuigi ma väga optimistlik pole, siis surume siiski pöidlaid pihku ja loodame, et kõik saab korda! Nädalalõpuks peaks olema selge kas õnnetut toonekurge saab aidata või siis mitte...