03 august 2016

Vallavanem Arto Saar: „Jääme ootama vabandavat artiklit loomakaitsjatepoolt!“

Järva-Jaani vallavanem Arto Saar on pahane, et tema semu, vallavolikogu liikme Ardi Selge koerapidamistavasid ja arusaamu julgesin kritiseerida. Ta pole ainuke, kes vihast punaste silmadega ringi tuuseldab. Ka volikogu boss olevat kuri. Nii ütles vähemalt Reporteri ajakirjanik, kes mulle eile hommikul helistas: „Mis kuradi jama Sa kirjutasid, et kõik on tigedad?“

arto_saar1Ka „Järva Teatajast“ helistas Sämmi eest hoolitsenud kohalikule loomasõbrale lapseohtu „suvereporter“, kes küsis selliseid küsimusi, mis viimase päris närvi ajasid. Olgu mainitud, et see loomasõber pole mingi "hull kassimutt", vaid kahe jalaga maa peal ning töötab loomakliinikus. Seega jagab matsu küll! Aga ka teile õpetuseks, et kui tulevikus ajakirjanik peaks juba küsimusi esitades omama kindlat seisukohta a la „mis kuradi jama Sa kirjutasid?“, siis olge valmis, et ilmumas on järjekordne „tellimuslugu“, millest objektiivsust ja erapooletust ei leia isegi mikroskoobiga mitte. "Valner ja Jukkum valetavad!", ärge imestage kui varsti taolisi juhtkirju mõnes lehes näete!



Kogu see jant käib siis Ardi Selge koera Sämmi pärast, kes mäletatavasti üksi elab ja keda külaelanikud toidavad. Jama läks lahti eelkõige koeraomaniku suhtumise pärast, kes mitte koerapidamist ei parandanud, vaid Sämmile paremaid tingimusi nõudnud Kertu Jukkumi lihtsalt pikalt saatis. Teen väikese kokkuvõtte härra Selge arusaamistest:

  • See pole Teie asi kuidas ma oma koera pean!

  • Selle peni elu pidanuks juba ammu otsa saama, sest ta murdis maha kaks lammast ja kassi.

  • Üleüldse, maal peetaksegi koeri niimoodi!

  • Maal ongi teistmoodi elu ja nii nagu inimesedki elavad tihti üksinda, võib ka koer elada omaette elu!

  • Kellel maal koeraga jalutamiseks veel aega on? Lapsi on vaja kasvatada!

Tagantjärgi tarkus on see, et Sämmile oleks parem olnud, kui ta sealt lihtsalt ükspäev vaikselt kaasa oleks võetud. Koeraomanik Selge oleks seda märganud ehk kuu-paari pärast, aga Kertu va loll üritas heaga ja seaduslikult. Tulevikus on targem!

Aga tuleme nüüd siis Järva-Jaani vallavanema pahemeelenoodi juurde. Härra Arto Saar kirjutab. Lõikan leheruumi kokkuhoidmiseks ta kaks kommentaari kokku, et asi ikka aus oleks ja midagi vahele ei jääks:

141be77b-6dd2-4b36-8753-861c2e62bd0dLugesin eile seda lugu ning ei suutnud uskuda, sest teades pere tausta, siis pole see võimalik. Täna käisin ka ise kohal. Mis siis tuli välja?  Tõesti-tõesti, kuuti pole! On hoopis suur küün, kus all korralik põhust ase ning mugav olla. Käesolevaks hetkeks on visiidi kõnealuse koera juurde teinud ka vet.ameti esindaja ja muid puudusi ei leidnud peale selle, et küünis, mis on palju enam kui lihtsalt kuut, peaks olema koeral eraldi alus ehitatud. Hetkel oli puhas põhukiht vastu muldpõrandat.
5e7df2f9-8602-4dca-b466-f01c4bace1c3 Koer on heas toitumuses ja sõbralik. Lasi juurde ning katsudes ribideni sõrmed ei ulatunud. Toidu osas kindlasti ainult "lobi" peal koer ei ole, sest korralikult konte oli siin ja seal näha ehk siis ka lihatoit olemas. Krõbinaid ei taha, need visatakse pidevalt minema, kui on kaussi pikemaks vedelema jäänud. Ka jalutamas käiakse koeraga.

15bf2766-2336-4031-8f8c-76d09bac46a3Majaomanikud, kellega mingit juriidilist vaidlust pole, olid ka kohal ja ütlesid, et mingeid probleeme pole kunagi olnud ning koeraga käiakse ka jalutamas ja pigem kiitsid Ardit. Eelmise peremehe koeraga pole tegu, on uus koer, kes on eelmisega sarnane ja seega on külaelanike jutt väga faktivaene. Kahju! Loodan, et õiglus saab jalule seatud. Külajutte ei tasu uskuda ja kurb, et ilma fakte kontrollimata lastakse süljel ja sõrmedel joosta ning kannataja on tore talupidaja ja isa, kes peab lastele nüüd seletama miks ta meediasse on jõudnud. Kokkuvõttes on tore pere praegu solgiga üle kallatud, mida nad kindlasti ei ole ära teeninud.



Järgmine küsimus hoopis tekib seoses sellega, et kas võõras inimene tohib üldse võõrale krundile niimoodi tulla ja kuidas on üldse eraomand selliste "jalgratturite" eest kaitstud. Jääme ootama vabandavat artiklit loomakaitsjate poolt!"

Mida mul nüüd siis selle peale kosta on? Olukord on üsna tavapärane, aga lammutame selles kirjas toodud väited siis pilbasteks.

1. “TÕESTI-TÕESTI, kuuti pole. On hoopis suur küün, kus all korralik põhust ase ning mugav olla.“

Tõesti-tõesti ja kuulake kõik, aga suures küünis pole koeral mugav olla, sest teatavasti kütab koer oma kehatemperatuuriga ruumi üles ja siis on tal mugav olla. Selle küüni üles kütmiseks läheb seega vaja umbes 1500 koera! Mida aga ütleb seadus?

       § 12. Koerakuut

  • (4) Kuudi suurus, ehitus ja varustatus peavad olema koerale sobivad. Kuudi seinad, katus ja põrand ei tohi tuult läbi lasta ning peavad vajaduse korral olema varustatud soojusisolatsiooniga. Kuudi põhi peab asuma maapinnast kõrgemal.

  • (6) Kuudi põrand tuleb hoida puhta ja kuivana.

  • (7) Koeral peab kuudis olema magamisalus.

2. „Toidu osas kindlasti ainult "lobi" peal koer ei ole. Krõbinaid koer ei taha ning need visatakse pidevalt minema.“

78fe99b4-6607-430d-a621-680d0e9c237cTõesti-tõesti ja kuulake kõik, ka mina pole paadunud krõbinatefänn. Kindlasti on neid mugavam ette anda ning seal on ka vajalikud vitamiinid ja toitained sees, aga ega see tähenda seda, et ainult nendega toitma peab. Loomale võib tõesti ette anda ka muud toitu, aga ikka sellist, mis ta vajadused katab. Kas hallitanud leiva-saia-plöga katab koera vajadused? Ka üsna rumal inimene saab selle küsimuse mõttetusest aru!

3. "Korralikult konte oli siin ja seal näha, ehk siis on ka lihatoit olemas."

Tõesti-tõesti ja kuulake kõik, aga kont ei ole lihatoit! Tegelikult pole seal üldse ühtki toitainet ja tegemist on koera jaoks samasuguse ajaviitega nagu inimese jaoks kinos käimine. Päris filmi vaatamisega ma kondi järamist siiski ei võrdleks, sest kont on koerale ohtlik ja ummistab kogu seedetrakti. Mõnedel penidel läheb õnneks, teistel mitte ja ega seda teadnud enne minagi. Pärast kümneid surnud või opereeritud koeri on aga arvamus muutunud. Tsiteerin üht loomaarsti: „Kondi andmine koerale on sama, kui inimesele anda söögiks žiletiteri!“

4. "Ka veterinaarameti esindaja puudusi ei leidnud!"

12809847_10205318058486280_10119913_o (1)Tõesti-tõesti ja kuulake kõik, aga ta ei saanudki ju leida, sest naabrid ju toidavad. Täpselt samasugune lugu on praegu Mähel Aivar Lõhmuse kolme koeraga – juba neli aastat ja ka praegu,  toidavad neid naabrid ning VTA ei saa tõesti öelda, et koerad oleksid näljased ja hoolitsemata. Järelikult tuleks neid mitte toita ja alles siis kui nad juba näljasurmaveerel on, VTA kohale kutsuda. Ei mina, ega ka teised loomasõbrad saa aga nii käituda ja sestap pääsevad „näljutajad“ enamasti puhta nahaga. Mis puudutab aga VTA kontrolli tervikuna, siis näiteks loomakaitse liit pole pahatihti nende „ekspertarvamustega“ päri ja meie hindaksime olukorda hoopis teisiti. Pärnu näljast, hoolitsemata ja poolsurnut hobust mäletate? VTA ütles, et loom on täitsa normaalses seisus. Oli ta jeeee!

Oot-00t, ma peksan nüüd natuke kantseliiti ka:

„Kuigi VTA ametnik on juba hr Ardi Selge loomapidamist kontrollinud, näitab Liidu praktika, et pahatihti peetakse ametnike poolt normaalseks ka tingimusi, mis ei ole kindlasti kooskõlas loomakaitseseadusega. Ka ei suuda ametnik ühe kontrolli käigus kindlaks teha loomale antava toidu ja joogi kvaliteeti, söötmise-jootmise sagedust, ega ka seda, millisel määral on tagatud koerale tema liikumisvajadus.

cab85341-833c-462d-b03b-920780ed4c6fSamuti ei tehta ametnike poolt loomale vereanalüüsi, et tuvastada, kas tal on vitamiinipuudus või mitte. Koerale antav saiaplöga ei taga kindlasti loomale vajalikku vitamiinikogust ning tavalised kondid ei ole koerale kindlasti sobiv toit. Maiustuskondid ja muugi toidu on koerale viinud tegelikult teda korduvalt vaatamas käinud isik, mitte koera omanik Ardi Selge.

Kuna hr. Ardi Selge puhul on koera väljanägemine keskmisest parem, siis oligi arvata, et antud juhul VTA ametnik erilisi meetmeid ei rakenda. Seda enam, et ka tugevas alatoitumuses peetavate loomade ja neile ravi võimaldamata jätmise korral, ei ole paraku varasemas praktikas pahatihti ametnikud midagi ette võtnud!

Seega ei veena veterinaarinspektori järeldus meid kuidagi selles, et hr. Ardi Selge on armastav ja hooliv loomapidaja ning, et selline loomapidamine koerale kannatusi ei põhjusta! Aamen!

5. „Mingit juriidilist vaidlust pole!“

Tõesti-tõesti ja kuulake kõik ning võibolla pole ka. Tulevikus saab seega kindlasti omavahel niidi ja nõela pärast kaklevatele pärijatele antud juhtumit, kui pärimise head tava, eeskujuks tuua. Seega ma vabandan, aga see pole paraku antud teema juures absoluutselt oluline.

6. „Ilma fakte kontrollimata lastakse süljel ja sõrmedel joosta!“

Tõesti-tõesti ja kuulake kõik, aga nüüd Sa lugupeetud Arto panid küll mööda! Meie arusaam ei ole tekkinud pelgalt külajuttude põhjal, vaid konkreetse koera pidamist kontrolliti pidevalt kahe kuu jooksul.  Selle aja jooksul on koera vaatamas käinud isikud teda söötnud-jootnud ja temaga ka jalutanud. Pole siis imestada, et koera välimus viitab nö normaalsele loomapidamisele. Normaalseks aga tekkinud olukorda kindlasti pidada ei saa. Seega laseme jätkuvalt sõrmel ja süljel joosta ning ei pea vajalikuks muretseda selle pärast, kuidas hr. Ardi Selge toimunut oma lastele selgitab.

7. „Külajutte ei tasu uskuda!“



Tõesti-tõesti ja kuulake kõik ning külavahel sahistatakse teinekord ikka tõega sellist jama, et anna kannatust! Absoluutse tõe pähe ei tasu aga võtta ka vallavolikogu liikme häma, milles ta kinnitab, kui väga ta oma koera armastab. Muide, ma üldse ei imestaks, kui kohalikus ajalehes saaksime lugeda järgmist pihtimust:

„Meie pere väga armastab seda koera ja mina isiklikult käin koeraga jalutamas. Tuleb pattu tunnistada, et meie mitmetunnised igapäevased metsas jalutamised kipuvad juba segama minu volikogu tööd, aga ma ei suuda kallile Sämmile ära öelda, kui ta oma nukrate, samas ootusärevate silmadega, mulle otsa vaatab!“

d5f7200d-257b-47ac-a308-0cc092e1ca84Ilus, lihtsalt ilus - käed eemale koerasõbralikust volikogu liikmetest!

8. „Kas võõras inimene tohib üldse võõrale krundile tulla?“

Tõsi-tõsi ja kuulake kõik ning täpselt samasugust juttu ajavad reeglina kõik looma- ja karusnahakasvatajad, kelle jäledused on salaja üles filmitud. Ilmselt nii kurjustas ka Hitler, kui võõrad väed Buchenwaldi koonduslaagrisse sisenesid:

„Mida kuradit? Kuidas nad julgesid? See on ju eraterritoorium!“

4524085t100h2285Ilmselt me paigaldame lähitulevikus sinna tallu tehnikavidinad, mis Sämmi olukorda varjatult 24/7 filmima hakkavad. „Appi, see on ju keelatud ja kohtus läbi ei läheks“, ütled Sa kindlasti. Ja tühja selle kohtuga, aga inimesed vähemalt näeksid ja see ongi oluline. Arvad, et bluff? Sa väidad, et külarahvas ja Kertu Jukkum valetavad ning kaitsed Ardi Selget, kelle sõnades pole vaja kahelda. Minul pole aga vaja kahelda Kertu Jukkumi sõnades, sest tunnen teda ilmselt sama kaua, kui sina Ardit ja valetanud pole ta mulle selle aja jooksul kordagi. Härra Selge väidab kindlasti, et ta pole Kertule telefonivestluses midagi taolist väitnud. Aga äkki on need kõned lindistatud?

„Appi-appi, seda ju ei tohi teha ja kohtus see salajane lindistus läbi ei läheks!“

Võib-olla, aga mis siis – inimesed ju ikka kuuleksid!

9. „Jääme ootama vabandavat artiklit loomakaitsjate poolt!“



Loomakaitse Liidu juristid arvasid, et eeltoodu põhjal ei pea loomakaitsjad vajalikuks hr. Ardi Selge ees vabandada ja mingu või kohtusse. Sellega kaasnev avalik tähelepanu toob Sämmi rambivalgusesse ja tagab talle parema kohtlemise. See on kindel!

8e14f914-87e3-4e83-9810-29466f679b6eMina olen aga vaga, alandlik ja lihtne mees, kes vabandamist ei pelga. Sestap viskan põlvini ja langetan häbis pea ning täidan lugupeetud vallavanaema nõudmisega kaasnevad juriidilised nüansid, et hiljem keegi ei saaks kohtus või meedias väita, et ma vabandanud pole:

„Tõesti-tõesti ja kuulake kõik – Järva-Jaani vallavolikogu liige Ardi Selge on hea ja hoolitsev koeraomanik!“

Ma kordan: „Järva-Jaani vallavolikogu liige Ardi Selge on hea ja hoolitsev koeraomanik! NO VABANDAGE MIND VÄGA! NO ANDKE MULLE ANDEKS!“

Kas ma pean veel ühe korra Sämmi "hea peremehe" ees vabandama või nüüd juba piisab? Väitsid kokkuvõtteks, et tore pere on praegu solgiga üle kallatud. Nüüd tekib mõistagi küsimus mida selle solgiga teha? Mina tean! Andku Sämmile söögiks nagu selles peres tavaks!

Kui ka Teie naaber ei hooli oma loomadest, siis ärge olge vait ja ärge vaadake tema hingepiinu pealt! Andke meile ikka teada - meie hoolime ja ei oma absoluutselt mingit tähtsust, kui kõrge "nina" teie üleaedne on, või kui vägevate inimestega ta sõbrustab! Meie lähtume looma huvidest ja ainult sellest ning ega me eriti risti ette löö!

karvik6 (1)