11 juuli 2016

„Katkise küüne traagika“




„Appi, mul läks küüs katki!“, on selline hüüatus, mis igal mehel kananaha esile kutsub. Siis on selge, et targem on kalli naise viha eest peitu pugeda. Viimati kui moor küüne lõhkus, elasime Miaga igaks kümneks juhuks lausa nädal otsa rõdu all. Hää, et see veel suisel aal juhtus, aga parem karta kui kahetseda.

DSC_0003Mehed seda traagikat ei mõista: „Kah mul asi, üks küüs ees või taga!“

Mehed on rumalad! Aga naised teavad küüne murdumisega kaasnevaid riske ja sellest ka siis see depressioon, pisarad ja isegi suitsiidsed mõtted – murdunud küüs võib viia ju lausa jäseme amputatsiooni või surmani. Samamoodi mõjub aga küüne murdumine ka koertele.



Pisike Kiki murdis tagakäpalt küüne. Vaeseke ei saanud käiagi ja tatsas õnnetult kolmel käpal. Tegelikult on asi tõesti naljast kaugel – see on koertele väga valuline ja sellega võivad kaasneda igasugused põletikulised jamad kuni amputatsioonini välja. Sestap saigi ta kohe arstile viidud.

Eesti parim loomaarst ja väikeste koerte „ortopeed-pediaater-küünetehnik“ Kelli Lomper hoolitses Kiki eest üli-super-ultra-hästi. Moor mõistagi tönnis eesruumis nii, et põrand ujus ja tema jaoks oli tegu vat, et ajuoperatsiooniga, mille õnnestumine on suure küsimärgi all. Ma pidingi ta lausa ruumist välja saatma, sest ta kukkus juba arste õpetama, et mis ja kuidas ning millimeeter oli puudu, et ta oleks need ise juba narkoosi löönud kuna teevad äkki Kikikesele haiget!

DSC_0001Need pildid on tehtud just pärast oppi ja narkoosiuimas Kiki veel ei tajugi kus ja miks ta on – vaatab aga suurte punnsilmadega ringi, keel totakalt suust väljas. Kõik läks hästi ja moor pani muidugi jälle tönnima. Sellest ka see üleujutus siin linnas!

Õhtul oli Kiki „suures pohmellis“ nagu ikka pärast oppi ollakse, aga hommikul jooksis juba ringi nagu noor kits. Moori jaoks olen ma muidugi nüüd KANGELANE ja saan jupp aega veel veidi ise ka vähe pikema rihma otsas käia.

Vat mehed! Sellepärast küüned naistele nii tähtsad ongi ja nii kui nad peaksid need murdma, siis kohe kutsuge kiirabi – te ei taha ju endale ühekäelist või ühe jalaga naist, aga just nii võib minna kui talle õigeaegselt meditsiinilist abi ei anta. Sellest ka see hirm ja pahameel. Püüdke juba aru saada mühakad!