11 juuni 2016

"Kes tahab tiine hobusega mõned ringid teha?"

20160611_122712 Eestimaise suve juurde käivad mõistagi igasugu laadad ja millelegi pühendatud "päevad“. Sel nädalavahetusel mõllab rahvas Rakvere linna päevadel. Laatadel näidatakse mõistagi alati ka loomi. Nii nummi-nummi! Lapsed saavad sõita hobuste ja ponidega ning omanik kröönib pisikese ringi eest korraliku kopika. Vaesed elukad peavad hommikust õhtuni ajama suvelõõsas taltsa näoga ringiratast. Sellesse võib suhtuda nii ja naa, aga loomakaitsjatele selline asi mõistagi väga ei meeldi.

Ka Rakveres on nädalavahetusel hobused loomulikult kohal. Õnneks pole ilm kuum vaid risti vastupidi – vihma kallab ja kraadiklaas näitab kõigest 8 soojakraadi. Üks obestest võttis aga kätte ja poegis hetk tagasi keset melu! Vastne ilmakodanik väriseb maas keset rahvamassi nagu haavaleht sealsamas kirikupargi haljasalal.



„Näha kuidas abitu vastsündinud varss on segaduses, otsib ema ja turvalisust ning  proovib imema minna, aga sellest midagi välja ei tule! See oli lausa kohutav!“, kirjeldab üks laadalistest vaatepilti. „Loodud on miljon ametkonda kõikvõimalikeks asjadeks, aga kus on nüüd ametnike silmad? Kas on ikka õige, et Rakvere Linnapäevadele tuuakse tiine hobune, kes siis kõigi silme all poegib?! Väljas oli 7-8 C sooja ja vastsündinud, verine ja märg loom oli lausvihma käes!“

Inimesed on aga erinevad ja näiteks üks laadale tulnud vanaema kirjeldas ajakirjanikule antud intervjuus olukorda hoopis nii: „Issand kui tore. Ma olen nii õnnelik, et tulin koos lapselapsega siia ja nägime varsa sündi. Oli ikka elamus ja kogemus!“

20160611_123219

„Äkki mulle teatanud inimene reageeris üle kui nägi verist ja märga vihma käes lõdisevat varssa?“, küsivad kindlasti mõned inimesed. Ma vastan neile, et teatajaks oli ämmaemand, kes kümneid, kui mitte sadu inimlapsi siia ilma aidanud ja ülereageeringuga nüüd tegu kindlasti polnud. Pole sugugi haruldane, et nii inim- kui loomalapsed sünnivad enne ettenähtud aega. Ikka juhtub! Aga kas see kuradi hobuseomanik ei teadnud, et ta hoolealune viimase vindi peal titeootel on ja taris vaese looma veel väljanäitusele?

Ma pole küll mingi hobuseteadlane, aga märadele peaks ikka paar-kolm kuud enne poegimist väga rahuliku elu tagama. Eks see käib ka naiste ja kõigi teiste vastsete emmede kohta, aga selle hobuse omanik käitus risti vastupidi! Kes too sihuke on? Momendil on mulle teada antud, et MINTHI –RINTHI nimelise mära omanik on Siiri Verrev. Selle juristiharidusega hobusekasvataja kohta olen varemgi nurinat kuulnud, aga ametliku kaebuseni pole asi läinud, sest inimesed pole tahtnud temaga tülli minna. Väikese koha traagika, mis seal muud! Sedapuhku teeme aga siiski avalduse ära ja las VTA vaatab siis ka tema teised suksud üle. Ennustan ette, et kasu sest ei tõuse kuna nad olla seal majapidamises ennegi väidetavalt käinud, kuid suksude eluke paremaks ei läinud.

Vahest tahaks küll mõnele loomaomanikule piki turja virutada! Aa, see on ju naine! Sestap ei tasu seda teha, sest neile on ju kõik, absoluutselt kõik, lubatud! Kes tahab aga laadal tiine hobusega ringe teha, siis võtke aga järjekorda! Teataja küll ei näinud, et selle obese seljas oleks ratsutatud, aga mis tast sinna siis tariti? Niisama vaatamiseks? Võib-olla.

Selle loo lõpetan pr. Maire sõnadega: „Loodan, et mitte kunagi elus ei peaks enam sellist ebainimlikkust looma(de) suhtes nägema! Õhtul soojas toas telekat vaadates ja sotsiaalmeediat "kammides" ahhetame kui sellist asja näeme, aga laadaplatsil lööme käsi kokku, et oli ikka tohutu kogemus!!!“

Toredat "Virumaa Teataja" videot ja fotosid laadal sündinud varsast ehk "suurt imet" saate näha siit.