01 märts 2016

"Käes on see aeg, mil metskitsed jäävad väga jänni kui koerad tagaajavad"

Jalutan eile Miaga ja vaatan, et astub lumes kuidagi väga ettevaatlikult, mitte ei torma ringi. Lumekoorik puruneb iga sammuga muudkui praks ja praks. Esimese hooga mõtlen, et äkki on käpal midagi viga ja kutsun ta enda juurde. Kontrollin kõik neli käppa üksipulgi hoolikalt üle ja kõik tundub korras olevat, kui korraga plahvatab – kurat küll, kevad ja see aeg kui päike lumele kooriku peale sulatab, on ju juba käes. Loomulikult on tal väga ebamugav käia, raskematest metsloomadest rääkimata - need vajuvad ju puha läbi!

Vastavalt vajadusele ja ilmale oleme rahvast ikka teavitanud meedia kaudu, et kuidas oleks targem käituda ja millele tähelepanu pöörata. Viimase paari aasta isikliku elu tühiste seikade tõttu on aga vajalik tegevus ehk loomadega jahmerdamine jäänud üsna tahaplaanile ning tõttöelda ei avaldanud liit sel ajal vist isegi mitte ühtegi pressiteadet. No seda viga tuleb nüüd küll parandada ja sestap hakkan vähemalt pressiteateid väga agaralt vorpima ning neid tuleb nüüd kut Vändrast saelaudu.

12792255_1578833089104185_2403788713857781206_o Tänane üllitis on siis siin ja tänud Miale, et meelde tuletas: "Ärge laske oma koertel metskitsi murda!"
Ilmad on tänavu juba kevadiselt soojad ning päevased pluss- ja öised miinuskraadid tekitavad lumele tugeva kooriku, mis metsaasukaid ei kanna ja teevad põgenemise pea võimatuks. Iseäranis ohustatud on seetõttu metskitsed, aga ka teised koerte eest põgenevad sõralised võivad terava lumekooriku tõttu oma jalgu rängalt vigastada. Eestimaa Loomakaitse Liit tuletab koeraomanikele meelde, et nad oma lemmikuid metsa hulkuma ei laseks!

Omaniku järelvalveta vabalt ringi jooksev koer on seaduse mõistes hulkuv loom. Kohalikul omavalitsusel on õigus ja kohustus selline loom varjupaika toimetada ning nõuda kaasnevad kulud sisse omanikult. Samuti peab loomaomanik korvama lemmiku tekitatud kahjud. Hulkuva looma omanikku saab kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse alusel karistada kasside ja koerte pidamise eeskirja rikkumise eest rahatrahviga kuni 800 eurot, kui rikkumisega on põhjustatud varaline kahju või inimesele tervisekahjustus. Jahiseaduse alusel kehtestatud määruse kohaselt arvestatakse loomapidajale tema koera poolt jahiuluki mahamurdmise eest keskkonnale tekitatud kahjuks pruunkaru puhul 2000 eurot ja põdra puhul 800 eurot isendi kohta. Metskitse ja metssea puhul on kahjumääraks 400 eurot. Tiine isendi puhul vastavad kahjumäärad kolmekordistuvad.