09 veebruar 2016

"Piinatud koer Muuga memme juurest pärit polnud"

12715372_1568267630160731_2479876479188022811_n




Käisin täna taas Muuga memme ehk Iivi Kruusmaa juures ja sedapuhku nägin ka kollast, põlvekõrgust koera hoovi peal. Loom oli puhas, toidetud ja rihm kaelas. Genitaalide piirkonnas mingeid haavandeid polnud ja seega polnud tegemist siis selle koeraga, kes Muuga Maxima juures kinniseotud „vändaga“ ilmarahvale silma jäi. Kuti, nagu memm koera kutsus, polevat aga üldse tema oma, vaid kuuluvat naabrile ning käivat vahetevahel tema juures vaid söömas. Nii ta väitis ja seda kinnitasid ka naabrid. Samas jutust tuli välja, et eelmisel ööl oli koer siiski tema juures. Üldjoontes Kuti tervislikule seisundile ma küll etteheiteid teha ei saa, aga see selleks.

On tore, et ka Õhtuleht loo üles noppis ja võttis vaevaks koha peal ära käia ning asja uurida (http://www.ohtuleht.ee/…/rampsu-sees-elav-vanamemm-ma-ei-ta…). Olgu selle memme jutuga nagu on, aga mind paneb jätkuvalt imestama omavalitsuse seisukoht, et nad „ei saavat midagi teha“, sest proua Iivi ei laskvat. Ühelt poolt ametnikud tunnistavad, et memm on peast soe ja tema juttu ei maksa kuulata. Samas aga jällegi on „hullu mutikese“ sõna nii adekvaatne, et omavalitsus kuuletub alandlikult ning laseb tal lausa eluohtlikes oludes elada. Olen absoluutselt nõus sellega, et inimest väevõimuga ära viia oma kodust ei tohi, sest pahatihti lõpeb see „heategemine“ sotsiaalmajas või hooldushaiglas fataalsete tagajärgedega. Inimene on lihtsalt stressis, tahab koju ja suurest kurvastusest koolebki ää nagu juhtus eelmisel nädalal ühe Otepää taadiga, kes Valga hooldushaiglasse viidi ning oma kallitest loomadest lahutati. See on aga juba omaette lugu paljude aspektidega ning ehk kirjutan sellest kunagi tulevikus. Olgu niipalju veel öeldud, et tegemist oli sealse kandi eelviimase elusoleva metsavennaga.
Aga mida siis teha Iivi suguste memmede või taatidega? Meie seas elavad inimesed, kes on harjunud mustusega ning korjavad koli kokku. Okei, las nad olla pesemata ja las nad koguvad igasugu jama, meeldib see meile või mitte. Antud juhul pole inimesel aga isegi joogivett, pesemisvõimalusest rääkimata. Lisaks ahi, mis kohe-kohe võib kogu kupatuse ühes mutiga põlema panna! Kes selle eest peaks hoolitsema? Olen veendunud, et see on just omavalitsuse ülesanne! Neil peavad olema vahendid, mis võimaldavad luua vähemalt ohutu ja minimaalsetele nõudmistele vastava elukeskkonna. No kurat, vesi, peldik ja korras ahi peaks ju vähemalt inimesel ühes arenenud euroopa riigis olemas olema või mida teie arvate? Ka KOV eestkoste peaks olema ju elementaarne kuna tal järglased puuduvad ning õeperega olevat suhted olematud.
10399609_1568268133494014_7173886489352261434_nInimesed on pakkunud pr.Iivi Kruusmaale ka oma abi ja tänud siinjuures Vahur Obetile, Kristlyn Tammelehele ja Chrisas Paasikule. Aga kuidas siis aidata? Täna ütles memm, et riideid pole vaja. Söögi aga võtaks vastu küll. Remonti tahaks ka, aga enne oleks vaja välja kolida ajutisele pinnale, kuid sotsiaalkorter ei tule kõne alla. Pakkusin, et ajan järgmiseks nädalaks 10 meest kokku ja teeme vähemalt eeskoja korda ja paneme ukse ette, siis see ei sobinud. Kui küsisin, et kas võin aadressi anda, et rahvas saaks süüa-juua tuua, siis ka see ei sobinud, sest ka kartvat inimesi ning minevat siis väga närvi ja sassi.
Tunnen end üsna abituna, sest tõesti ei oska edasi käituda. Ühelt poolt võttes pole see minu rist, mida kandma peaksin. Teisalt jällegi on 79 aastasest vanaprouast kahju ja see mida ma nägin on igasugusest normaalsusest ikka väga-väga kaugel…….
Iivi sai täna pensioni kätte ja sättis end poodi. Lubas osta esimese asjana koerale süüa, sest viimased päevad olevat nad ainult leiba söönud ja viimast koer väga ei tahtvat. Enne linnaminekut tulevat aga end ära pesta ning sättiski end õunapuude vahele. Ja nägin siis sedapuhku ka mina selle nn „pesemise“ ära. Vanaproua võttis jope, dressi seljast ja räpased püksid jalast ära. Seejärel võttis lapitaolise nartsu, tegi selle maapinnal niiskeks ja hakkas käsivarsi ning reisi nühkima. Õues oli 5 kraadi sooja. Normaalne? Vaevalt küll! Tegin ka täna temaga juttu, aga seda veerand tunnist lõiku ei hakka enam siia laadima. Kes see ikka viitsib nii kaua mingit poolsegast juttu kuulata. Eelmine video aga äratas tähelepanu küll ja lõunase seisuga oli seda jagatud 1730 ja vaadatud 114 520 korda. Mitu pead, olevat mitu pead ja sestap mõelge siis kaasa kuidas Iivit oleks kõige mõistlikum aidata. Mul enesel on aru otsas…………….Soojak ehk?